Rynek drobiu. Produkcja w UE spada, Brazylia bije rekordy
- Autor: Adam Tubilewicz
- Data: 07-02-2023, 16:48
Komisja Europejska ogłosiła, że w 2022 roku produkcja mięsa drobiowego w krajach Wspólnoty spadła najprawdopodobniej o 1 procent. Co więcej, KE prognozuje, że w 2023 roku można się spodziewać, że skurczy się ona o kolejne 0,4 procent.
Rynek drobiu. Produkcja w UE spada, Brazylia bije rekordy. fot. shutterstock
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Produkcja drobiu w UE spada
Spożycie mięsa drobiowego w Europie jest jednak stabilne i niezmiennie od kilku lat wynosi około 23,3 kg na mieszkańca.
Jak wskazuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, głównymi powodami spadku produkcji w Unii Europejskiej mają być wysokie koszty produkcji oraz wyjątkowo silny atak grypy ptaków.
Dalsza część artykułu (81%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium".
lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie
komentarze (0)