Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Rynek trzody chlewnej: Wyhamowanie dynamiki wzrostu cen

- W pierwszym kwartale 2016 r. ceny skupu trzody w kraju charakteryzowały się tendencją wzrostową. Według notowań Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi cena skupu netto żywca w kraju w ostatnim tygodniu marca br. (28.03-03.04 2016 r.), wyniosła 4,28 zł/kg i była o 5,6 proc. wyższa niż przed miesiącem, a także o 11,9 proc. wyższa niż w pierwszym tygodniu br. W ostatnich trzech tygodniach wzrost cen jednak wyhamował – podaje Mariusz Dziwulski, ekspert ds.  analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Rynek trzody chlewnej: Wyhamowanie dynamiki wzrostu cen
fot. pixabay.com

Autor: Bank BGŻ BNP Paribas
Data: 13-04-2016, 13:26

Jak podkreśla, ceny, mimo wzrostu, wciąż jednak pozostawały niższe w relacji do roku poprzedniego w całym rozpatrywanym okresie. Z danych MRiRW wynika, że średnia cena skupu żywca w pierwszych trzech miesiącach 2016 r. ukształtowała się na poziomie o 4 proc. niższym niż w analogicznym okresie w 2015 r. Na ceny negatywnie oddziałuje wysoka produkcja wieprzowiny w Unii Europejskiej jednocześnie przy obowiązujących, związanych z ASF, ograniczeniach w handlu wieprzowiną.

- Warto zwrócić uwagę, że wzrost cen w pierwszym kwartale br. dotyczył całej Unii Europejskiej, niemniej, w pozostałych krajach Wspólnoty dynamika ta, nie była aż tak wysoka. Według notowań Komisji Europejskiej w UE-28 przeciętna cena trzody klasy E, w 13. tygodniu br., wyniosła 128,52 euro/100 kg i była o 2 proc. wyższa niż w pierwszym tygodniu br. Spośród największych unijnych producentów wieprzowiny, wzrosty cen zanotowały Niemcy (o 1,8 proc.) oraz Dania (o 1,4 proc.). Dane Komisji Europejskiej mówią o 9,9-proc. wzroście cen trzody w Polsce wyrażonej w euro, co świadczyło by o tym, że różnice cen wieprzowiny z Polski, w stosunku do cen w zachodnich krajach Unii zmniejszyły się w tym okresie – komentuje Mariusz Dziwulski.

Jego zdaniem, pozytywnie na wzrost cen w pierwszym kwartale br. mógł wpływać wyższy niż przed rokiem eksport mięsa wieprzowego z UE. - Z danych Agra Europe wynika, że sprzedaż zagraniczna z UE-28 w styczniu br. wzrosła o 25% r/r. Z drugiej strony, jeśli chodzi o Polskę, dane Ministerstwa Finansów wskazują, na 3,1 proc. spadek eksportu nieprzetworzonego mięsa wieprzowego (CN 0203) w styczniu br. – mówi Dziwulski.

Jak dodaje, w drugiej połowie 2016 r. można spodziewać się odwrócenia niekorzystnych relacji cenowych. Wynika to z jednej strony z możliwego, dalszego wzrostu cen żywca . Z drugiej strony, z niskiej bazy odniesienia w drugim półroczu 2015 r.

W kierunku wzrostu cen oddziaływać może niższa r/r produkcja mięsa wieprzowego, o której mówią prognozy Komisji Europejskiej.

- Spadek produkcji będzie prawdopodobny ze względu na obniżające się pogłowie loch w krajach Unii Europejskiej, wynikające ze spadku opłacalności produkcji w dwóch ostatnich latach. Według danych Eurostatu łącznie w krajach Wspólnoty w grudniu 2015 r. pogłowie loch wyniosło 12,3 mln szt. i było o 1,7 proc. niższe niż przed rokiem. Spadek dotyczył głównie Polski (-15 proc.), ale też, choć w niewielkim stopniu, Niemiec i Danii – podkreśla Mariusz Dziwulski.

Zaznacza, że produkcja, mimo spadku, może pozostać jednak na stosunkowo wysokim poziomie, co będzie ograniczało istotne wzrosty cen w całym 2016 r. Czynnikiem sprzyjającym może być natomiast wyższy niż w 2015 r. eksport.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

trzoda chlewna RSS ALERT    /    rynek wieprzowiny RSS ALERT    /    Mariusz Dziwulski RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.232.146.10
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!