Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Mięso

Rynek trzody: Stabilizacja poniżej kosztów produkcji

  • Autor: Portalspozywczy.pl
  • Data: 13-01-2021, 09:55
W pierwszym tygodniu 2021 roku nie zanotowano większych zmian na europejskim rynku wieprzowiny. Stabilizacja cen skupu żywca na poziomie nie gwarantującym pokrycie kosztów produkcji spędza sen z powiek wielu rolnikom - poinformował Aleksander Dargiewicz, prezes Polpig - Krajowego Zrzeszenia Producentów Trzody Chlewnej.
Rynek trzody: Stabilizacja poniżej kosztów produkcji
Na początku 2021 roku rynek trzody chlewnej w Polsce ustabilizował się na niskim poziomie cenowym. fot. shutterstock

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Prezes Polpig wskazuje, że choć w Niemczech liczba świń czekających na odbiór do rzeźni powiększyła się ze względu na mniejsze uboje w okresie okołoświątecznym, w ostatnim kwartale 2020 roku niemieccy rolnicy zaimportowali mniej prosiąt z Danii i Holandii o średnio 40 tys. sztuk tygodniowo.

- Już w drugiej połowie stycznia br. powinno być to odczuwalne na rynku. (ISN) Ale na całkowitą likwidację żywca czekającego na ubój niemieccy rolnicy będą musieli więc poczekać wiele tygodni - dodaje.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!