Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Rynek wołowiny - Raport IERiGŻ

W okresie styczeń-sierpień 2017 r. skupiono 515,9 tys. ton bydła (wagi żywej), tj. o 11,3 proc. więcej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego, a przedsiębiorstwa przemysłu mięsnego zatrudniające 50 i więcej pracowników wytworzyły 137,0 tys. ton wołowiny (wzrost o 10,8 proc.) - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - październik 2017".

Rynek wołowiny - Raport IERiGŻ

Średnia cena skupu bydła wyniosła w tym okresie 6,25 zł/ kg i była o 4,9% wyższa niż przed rokiem, natomiast w sierpniu br. była większa niż w lipcu 2017 r. o 2,7% (6,36 zł/kg). Cena skupu młodego bydła wyniosła w sierpniu br. 6,58 zł/kg i była o 3,3% wyższa niż przed miesiącem. Zwiększenie cen skupu żywca wołowego, przy niskich cenach pasz wpłynęło na poprawę relacji cen żywiec: mieszanka B2 dla opasów. Relacja ta była korzystniejsza w pierwszych ośmiu miesiącach br. niż w analogicznych

miesiącach 2016 r.

Katarzyna Pasińska z IERiGŻ zauważa, że utrzymuje się regionalne zróżnicowanie cen skupu bydła oraz cen sprzedaży ćwierci z byków do lat dwóch i krów.

- W trzecim tygodniu września 2017 r., tak jak dotychczas, najniższe ceny skupu notowano w regionie północnym (5,93 zł/kg), a najwyższe w regionie południowym (6,61 zł/kg). Ćwierci z krów były najtańsze w regionie centralnym (11 047 zł/tonę), a byków w regionie południowym (13 037 zł/tonę),
natomiast ceny ćwierci z byków do dwóch lat i krów były najwyższe w regionie północnym i wynosiły odpowiednio 13 513 zł/tonę i 11 675 zł/tonę - dodaje.

Na poziomie detalu od stycznia do sierpnia 2017 r. mięso wołowe zdrożało średnio o 2,6%, a cielęce o 1,7%. W sierpniu 2017 r. w porównaniu z poprzednim miesiącem przeciętne ceny detaliczne wołowiny i cielęciny były wyższe średnio o 0,3%. Mięso wieprzowe staniało o 0,2%, natomiast drobiowe o 0,6%.

Analityk zauważa, że ceny detaliczne różnych rodzajów mięsa wołowego zmieniły się nieznacznie.

- W sierpniu 2017 r. w porównaniu ze styczniem 2017 r. spośród asortymentów monitorowanych przez
GUS zdrożały: szponder (mięso wołowe z kością) z 18,85 do 19,01 zł/kg, rostbef i antrykot z 26,81 do 27,27 zł/kg, mięso wołowe bez kości z udźca z 32,88 do 33,30 zł/kg, mięso cielęce z kością z 28,57 do 28,81 zł/kg i mięso cielęce bez kości z 47,39 do 48,07 zł/kg - dodaje.

W ocenie IERiGŻ, polska wołowina pozostaje konkurencyjna cenowo na rynku unijnym. W okresie 11.08-17.09.2017 przeciętna cena tusz kategorii A/C/Z1 klasy R32 była w Polsce o ok. 14% niższa
niż średnio w UE i wyniosła (329,18 EUR/dt), a tusz młodego męskiego bydła w wieku 12-24 miesiące (kategorii A klasy U+R+O) o 13% niższa (329,27 EUR/dt). Tusze kategorii A/C/Z klasy R3 były droższe również u naszych głównych odbiorców tj. we Włoszech (o 20%), Niemczech (o 14%), Hiszpanii (o 16%), Francji (o 5%) i Wielkiej Brytanii (o 24%).

więcej informacji:

IERiGŻ RSS ALERT    /    Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej RSS ALERT    /    wołowina RSS ALERT    /    wołowina 2017 RSS ALERT    /    ceny wołowiny RSS ALERT    /    produkcja wołowiny RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.204.176.125
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!