Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Rzecznik Animeksu: Rozdrobnienie hodowli trzody jest wciąż niezwykle wysokie

Rozdrobnienie na rynku trzody chlewnej jest wciąż niezwykle wysokie. W Dani mamy 7 tys. ferm a w Polsce 350 tys. Dzieli nas przepaść - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Andrzej Pawelczak, rzecznik spółki Animex.

Rzecznik Animeksu: Rozdrobnienie hodowli trzody jest wciąż niezwykle wysokie
Na fot. Andrzej Pawelczak, rzecznik Animeksu

Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
Data: 29-11-2011, 12:30

- Czy Animex odczuwa skutki rozdrobnienia rynku żywca wieprzowego?

- Rozdrobnienie na rynku trzody chlewnej jest wciąż niezwykle wysokie. W Dani mamy 7 tys. ferm a w Polsce - 350 tys. Zdajemy sobie sprawę, że jako Animex jesteśmy w uprzywilejowanej sytuacji, bo w znacznym stopniu mamy własne zaopatrzenie żywca. Jednak mimo wszystko nie jest to do końca takie proste - zajmuje się tym spółka siostrzana, która posiada swoje własne rozliczenia, której płacimy normalne stawki rynkowe. Jeżeli, tak jak teraz, ceny na rynku zwyżkują, ponosimy wysokie koszty. Zgodnie z prawem i zasadami wolnego rynku.

- Powstają grupy producenckie po stronie surowcowej. Może coś się zmieni?

- Dużo się o tym mówi. Jednakże w moim odczuciu korzyści wypływające z tworzenia takich grup są zbyt niskie, aby stanowić realną zachętę dla hodowców. Z drugiej strony można zastanawiać się czy nawet jeśli owe zachęty byłby większe, to odniosło by to lepszy skutek? W moim odczuciu - nie. Wydaje się, że mentalność polskich hodowców, ich duma z tego co robią, może utrudniać łączenie się gospodarstw. W Polsce hodowle często prowadzone są od kilku pokoleń. Rolnik słysząc, że miałby wejść we współpracę z innym hodowcą, dzielić z nim odpowiedzialność, wspólnie inwestować itd., dochodzi zazwyczaj do wniosku, że nie jest mu to potrzebne. Trzeba rozumieć, z czego to wynika.

- A pogłowie spada...

- Mimo różnych zawirowań koniunkturalnych, jeśli spojrzymy na wykresy na przestrzeni kilku lat, trzeba przyznać, że tendencja pogłowia trzody chlewnej jest malejąca. Przepaść pomiędzy ilością 350 tys. ferm w Polsce a 7 tys. w Dani jest zbyt wielka, żeby zasypać ją drobnymi ruchami konsolidacyjnymi wśród małych producentów surowca. Zwłaszcza, że Duńczycy nadal dynamicznie zmniejszą ilość ferm. U nas proces ten będzie zachodził bardziej na zasadzie konsolidacji naturalnej, czyli wykruszania się słabszych podmiotów z rynku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Andrzej Pawelczak RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    trzoda chlewna RSS ALERT

KOMENTARZE (18)

  • knur 2011-11-29 20:58:26
    Panstwo polskie wykonczyło fermy swinskie i dalej to robi....
  • kłusownik 2011-11-30 10:00:06
    Pewnie teraz na fali wysokich cen Chłopki odbudują pogłowie( już słychać , że ceny zbóż lecą w dół, więc cwany chłopek nagle będze się \"nastawiał na świnie\" ). W efekcie wypchną auto z garażu, wstawią świnie i za 1,5 roku mamy cenę 3pln/kg. Pytanie do wszystkich zainteresownych: polsusa, rządu, właścicieli z mięsnych: czy tak ma wyglądać profesjonalne polskie zaplecze hodowlane? Bo do tej pory tych co starali się podchodzić profesjonalnie do hodowli, budowali nowoczesne fermy, inwestowali w genetykę zniszczyło się kontrolami, milionami pozwoleń, brakiem zakazu importu mięsa z dioksynami( sztucznym zaniżaniem cen) Rozumiemże dla Was partnerem jest tzw \" rowerowiec\" w gumogilcach z 30 tucznikami, bo się wydrze od niego po 2,8pln i zawsze zagłosuje na PSL
  • ekonomista 2011-11-30 10:42:22
    cena wieprzowiny w klasie E w UniiEurpejskiej to 7,2 + VAT w Polsce ponizej 6 zł + VAT .....rozdrobnienie jest wynikiem złej polityki państwa polskiego wobec hodowców tucznika towarowego....popieranie gospodarstw rodzinnych ktore niczego nie produkują na zewnątrz kosztem wielkotowarowych gospodarstw ktore produkują tuczniki .....
  • PK 2011-11-30 13:21:42
    Kubasiewicz - nie zmieniaj nicka co chwilę.
  • Kuba 2011-11-30 16:11:44
    tylko krowa nie zmienia....

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.204.176.125
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!