Rzeźnie rolnicze doprowadzą do rozwoju szarej strefy?
- Autor: Adam Tubilewicz/Portalspozywczy.pl
- Data: 19-02-2020, 12:48
- Jeżeli właściciel małej rzeźni spełni określone w rozporządzeniu warunki i będzie produkował niewielkie ilości wyrobów, nie można mu tego zabraniać. Obawiam się jednak, że rozmaici handlarze na targowiskach zyskają w ten sposób przykrywkę na sprzedaż większych ilości mięsa - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.
Małe rzeźnie mogą powiększyć szarą strefę - ocenia Janusz Rodziewicz, prezes SRW RP, fot. PTWP
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
18 lutego 2020 r. weszły w życie nowe przepisy, które wprowadzają ułatwienia w zakresie przepisów weterynaryjnych dla podmiotów zamierzających prowadzić ubój zwierząt w tzw. „rzeźniach rolniczych”, tj. rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw.
Nowe przepisy pozwalają na zakładanie małych ubojni przy gospodarstwach domowych, co oznacza, że został zniesiony obowiązek pośrednictwa wielkich ubojni. Do tej pory, rolnik chcąc sprzedać mięso musiał skorzystać z pośrednictwa dużych zakładów.
Dalsza część artykułu (80%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium".
lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie
komentarze (2)
Nic tak dobrze nie wpływa na rynek - jak konkurencja. Tyle w temacie.
OdpowiedzWreszcie mądry minister,w dobrym rządzie ...
Odpowiedz