• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Rzeźnie zwiększają skup drobiu, cieląt i trzody chlewnej

W ubiegłym tygodniu GUS opublikował dane dotyczące skupu produktów rolnych w marcu bieżącego roku. W miesiącu tym w relacji rocznej znacznie wyższy był poziom skupu drobiu, trzody chlewnej i cieląt natomiast niższy bydła dorosłego - informują analitycy Banku BGŻ.
  • Autor: Bank BGŻ
  • Data: 27-04-2010, 13:35
Rzeźnie zwiększają skup drobiu, cieląt i trzody chlewnej

Część wzrostu skupu można wytłumaczyć efektem statystycznym polegającym na większej ilości dni roboczych w marcu tego roku w porównaniu z analogicznym miesiącem w roku ubiegłym.

Według GUS w ubiegłym miesiącu skupiono 122 tys. t trzody chlewnej (w wadze żywej), czyli aż o 25 proc. więcej niż w marcu rok temu. Jest to jednocześnie najwyższy miesięczny wynik od kwietnia 2008 roku. W całym pierwszym kwartale br. skupiono 310 tys. t trzody chlewnej, co oznacza wzrost o 9 proc. w relacji rocznej.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Mimo że w porównaniu do wyników z roku ubiegłego roku, skup zanotował duży wzrost, w relacji do wyników z trzech pierwszych miesięcy 2008 r. (371 tys. t) jest o 16 proc. mniejszy a w stosunku do analogicznego okresu 2007 r. (406 tys. t) o 24 proc. mniejszy. Dane o skupie trzody chlewnej potwierdzają wcześniejsze prognozy, mówiące o stopniowym odbudowywaniu krajowej produkcji żywca. Wciąż jednak jest ona znacznie niższa niż przeciętnie w latach ubiegłych.

Producenci trzody chlewnej zaniepokojeni są sytuacją, w której mimo stosunkowo niskiego pogłowia trzody, ceny pozostają na niesatysfakcjonującym poziomie. Prawdopodobnie są trzy główne przyczyny takiej sytuacji. Po pierwsze poziom produkcji w marcu znacznie wzrósł, po drugie prawdopodobnie zmniejszył się popyt wewnętrzny (spadek sprzedaży detalicznej żywności w styczniu i lutym) a po trzecie obniżył się eksport a zwiększył import wieprzowiny, co z kolei było rezultatem m.in. umocnienia się złotego.

Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w dwóch pierwszych miesiącach wyeksportowano 21,8 tys. t nieprzetworzonego mięsa wieprzowego, w porównaniu z 27,4 tys. w tym samym okresie ubiegłego roku. W tym samym okresie import wzrósł do 74,3 tys. t w porównaniu z 71,5 tys. ton.

W marcu skup drobiu wyniósł 129 tys. t (w wadze żywej), czyli o 28 proc. więcej niż przed rokiem. W całym pierwszym kwartale skupiono 355 tys. t drobiu, tj. o 28 proc. więcej niż przed rokiem. Trzeba jednak pamiętać, że rok temu produkcja drobiu załamała się, więc porównanie z tym okresem może prowadzić do błędnych wniosków. W porównaniu z ostatnim kwartałem 2009 r. skupiono o 1 proc. mniej drobiu, co było powodem stopniowego wzrostu cen kurcząt obserwowanego od drugiej połowy stycznia.

W minionym miesiącu skup cieląt wyniósł 0,9 tys. t wż w porównaniu z 0,7 tys. t w tym samym miesiącu przed rokiem (+11 proc.). Znacznie obniżył się natomiast skup bydła dorosłego. Wyniósł on zaledwie 21 tys. t wż i był o 25 proc. niższy niż rok wcześniej. Częściowo spadek skupu może tłumaczyć niższa podaż wybrakowanych krów i bydła w wieku powyżej 2 lat ze względu na ich mniejsze pogłowie oraz niższa podaż jałówek, gdyż ze względu na poprawę sytuacji na rynku mleka rolnicy mogą chcieć odbudować swoje stada krów mlecznych.

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!