Sachajko: W produkcji zwierzęcej nie należy mieszać standardów z ideologią
- Autor: "Polskie Mięso"
- Data: 04-01-2019, 09:45

Jarosław Sachajko w wywiadzie odniósł się m.in. do pomysłu dopuszczenia w większym stopniu i zakresie do kontroli branży mięsnej działaczy organizacji prozwierzęcych i ekologicznych.
- Do kontroli standardów hodowli zwierząt gospodarskich powinny być uprawnione wyłącznie instytucje państwowe. Natomiast zadaniem organizacji społecznych powinno być współdziałanie w opracowywaniu standardów hodowli, a ponadto informowanie odpowiednich organów o podejrzeniu nierzetelnego działania rolników w tym zakresie, czy też braku właściwej pielęgnacji i opieki nad zwierzętami - dodał.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
W ocenie posła Kukiz '15 obecnie instytucje państwowe odpowiedzialne za przeprowadzanie urzędowych kontroli nie funkcjonują prawidłowo.
- Często działają opieszale i dosyć chaotycznie. Z drugiej strony organizacjom społecznym często brak transparentności. W mojej ocenie winę za taki stan rzeczy ponoszą wadliwe, pisane na kolanie regulacje prawne - dodaje.
Sachajko wskazuje, że w produkcji zwierzęcej nie należy mieszać standardów produkcji z ideologią, jaką często kierują się organizacje prozwierzęce.
- Produkcja zwierzęca wiąże się i zawsze będzie się wiązała z ograniczeniem wolności zwierząt oraz ich śmiercią. Chyba że doprowadzimy do ustawowego wprowadzenia wegetarianizmu, weganizmu, a może niektórzy uznają, że wyłącznie frutarianizm jest właściwym sposobem odżywiania, w którym nie krzywdzi się żadnego organizmu żywego. Moim zdaniem to droga śmieszna, nierealna, utopijna - dodał.
Więcej w grudniowym wydaniu magazynu "Polskie Mięso".
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Jakie mogą być skutki rezygnacji z hodowli zwierząt?
-
Produkcja mięsa na świecie wciąż rośnie. Serce wzrostu bije w Azji
-
Mięsny gigant przejmuje na Bliskim Wschodzie. Myśli także o Europie
-
Mięsny potentat znów zatrudni więźniów. Pierwsi już zaczęli pracę
-
Lidl poszerza ofertę dla wegan i wegetarian
-
Blisko 80 proc. Polaków szuka w sklepach tańszych produktów lub zamienników
-
Do 15 lipca hodowcy świń mogą składać wnioski o wsparcie
-
Zakłady mięsne zapłacą więcej za nadzór nad ubojem? "To najgorszy możliwy moment"
-
Mięso w sklepach drożeje na potęgę. Spadnie krajowe spożycie?
-
5 kluczowych zdarzeń dla branży mięsnej w I półroczu 2022
komentarze (0)