Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Salmonella – czym jest i jak chronić się przed zakażeniem?

Pałeczki Salmonelli stanowią jedną z najczęstszych przyczyn zatruć pokarmowych. W Polsce co roku odnotowuje się od 20 do 30 tysięcy przypadków zatrucia Salmonellą. Zakażenie następuje zazwyczaj po spożyciu produktów pochodzenia białkowego, takich jak mięso, mleko, jaja, a także wyrobów garmażeryjnych. Jak skutecznie uchronić siebie i bliskich przed zakażeniem salmonellą?

Salmonella – czym jest i jak chronić się przed zakażeniem?

Autor: Artykuł zewnętrzny
Data: 07-12-2020, 12:12

Do zakażenia dochodzi najczęściej latem wskutek nieprawidłowego przechowywania żywności lub z powodu niedostatecznej higieny żywienia. Pierwsze symptomy zaczynają występować od 6 do 48 godzin od momentu zakażenia, a sama choroba trwa zwykle od 4 do 7 dni.

Najczęstszymi objawami zatrucia Salmonellą są bóle brzucha, gorączka, dreszcze, nudności, biegunka lub wymioty, a w konsekwencji odwodnienie – szczególnie niebezpieczne dla niemowląt i osób starszych. Na ogół zakażenie ma stosunkowo łagodny przebieg i nie wymaga leczenia antybiotykowego. W przypadku wystąpienia pierwszych objawów choroby należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza.

Salmonella należy do grupy chorób zakaźnych, dlatego nie można jej bagatelizować. Zakażona żywność może wyglądać i pachnieć normalnie, dlatego tak ważne jest aby wiedzieć, jak zapobiegać infekcji. W celu zminimalizowania ryzyka zakażenia Salmonellą, wystarczy przestrzegać podstawowych zasad higieny osobistej, zachować czystość podczas przygotowywania i przechowywania posiłków oraz dokonywać świadomych wyborów konsumenckich – mówi Zuzanna Szypowska, dietetyk kliniczny w Instytucie Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita”.

W ramach profilaktyki i zapobiegania salmonellozie warto przestrzegać podstawowych zasad dotyczących higieny osobistej oraz dbać o miejsca przygotowania posiłków:

· myj zawsze ręce po skorzystaniu z toalety, a przede wszystkim przed przygotowaniem posiłków;

· utrzymuj w czystości blaty kuchenne, często myj i wyparzaj sprzęty używane do obróbki mięsa takie, jak deski, noże kuchenne i sztućce;

· myj ręce po kontakcie ze zwierzętami i po dotykaniu skorupek jaj lub surowego mięsa.

Co jeść i jak przechowywać żywność, by uniknąć zarażenia salmonellą:

· unikaj spożywania surowego lub niedogotowanego mięsa oraz jedzenia niepasteryzowanych produktów mlecznych czy potraw z dodatkiem surowych jaj;

· przechowuj żywność w niskiej temperaturze;

· zapobiegaj rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności;

· wydziel oddzielne miejsce w lodówce na surowe mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami spożywczymi;

· poddawaj żywność działaniu wysokiej temperatury przed spożyciem;

· kupuj produkty spożywcze z pewnych źródeł i zwracaj uwagę na oznaczenia i znaki jakości na opakowaniach. Produkty mięsne pochodzące od certyfikowanych producentów są gwarancją bezpieczeństwa i wysokiej jakości kupowanej żywności.

 

Nowością na rynku są produkty sygnowane Znakiem Jakości Diamond XPC „Bezpieczne z Natury”, które wytwarzane są przy zachowaniu zasad odpowiedzialnej produkcji i systemów nadzoru nad bezpieczeństwem produkowanej żywności. Dzięki temu konsumenci mogą być pewni, że w ich ręce trafia produkt o ponadprzeciętnej jakości, z w pełni weryfikowanego źródła i produkcji według określonych kryteriów jakościowych, minimalizujący ryzyko zakażenia Salmonellą.

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

bezpieczne z natury RSS ALERT    /    salmonella RSS ALERT    /    drób RSS ALERT    /    jaja RSS ALERT    /    znak jakości diamond RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.239.40.250
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!