Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Salmonella obecna w 25 proc. tuszek polskich kurcząt

17 marca 2010 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport na temat częstotliwości występowania bakterii Campylobacter i Salmonella u kurcząt w rzeźniach Unii Europejskiej w 2008 r. W badaniach wzięło udział 26 państw członkowskich UE (z wyjątkiem Grecji), a także Norwegia i Szwajcaria.


Autor: FAMMU/FAPA
Data: 02-04-2010, 15:54

Wyniki analiz wskazują, że przeciętnie w UE Campylobacter zawierało 71 proc. żywych kurcząt przed ubojem, natomiast w tuszkach kurczęcych po uboju bakterię tę znaleziono w ok. 76 proc. próbek. Oznacza to, że podczas uboju w rzeźni dochodzi do dalszego skażenia Campylobacter. Wystąpiły duże różnice w obecności bakterii w zależności od kraju - od 4,9 proc. w tuszkach przebadanych w Estonii do 100 proc. w Luksemburgu i 98 proc. w Irlandii.

Skażenie wystąpiło we wszystkich państwach. W 157 przebadanych polskich rzeźniach, Campylobacter wystąpiła w 79 proc. żywca i w 80 proc. tuszek. Znacznie mniej rozpowszechniona jest Salmonella - znaleziono ją przeciętnie w 15,6 proc. przebadanych tuszek kurcząt. W pięciu krajach - Danii, Estonii, Finlandii i Luksemburgu oraz w Norwegii kurczęta były wolne od tej bakterii, a największe skażenie wystąpiło na Węgrzech (86 proc.). W polskich rzeźniach Salmonella była obecna w 25 proc. tuszek kurcząt. Kampylobakterioza i salmonelloza to według EFSA dwie najczęściej występujące choroby zakaźne przenoszone ze zwierząt na ludzi (zoonozy).

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

EFSA RSS ALERT    /    salmonella RSS ALERT    /    kurczęta RSS ALERT    /    choroby odzwierzęce RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.238.174.50
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!