Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Sektor mięsa owczego zaczyna rosnąć

Po kilku latach spadku produkcji oraz spożycia mięsa owczego w krajach UE, w bieżącej dekadzie można spodziewać się większej stabilizacji w tym sektorze. Spadkowy trend zostanie wyhamowany przede wszystkim dzięki poprawie opłacalności produkcji - podaje FAMMU/FAPA.

Sektor mięsa owczego zaczyna rosnąć
W minionej dekadzie pogłowie owiec i kóz w Unii stale się kurczyło (fot. Fotolia)

Autor: FAMMU/FAPA
Data: 16-12-2014, 13:49

Większość krajów UE, będących największymi producentami tego gatunku mięsa we Wspólnocie, zdecydowało się na utrzymanie wsparcia hodowli owiec powiązanego z produkcją. W rezultacie produkcja netto mięsa owczego i koziego w Unii w 2024 r. wzrośnie prawdopodobnie do poziomu 918 tys. ton wobec 908 tys. ton szacowanych w 2014 r.

W minionej dekadzie pogłowie owiec i kóz w Unii stale się kurczyło. Dynamika tego spadku zaczęła słabnąć od 2010 r., jednakże proces ten kształtował się zróżnicowanie w poszczególnych krajach Wspólnoty. W latach 2010- 2012 pogłowie owiec w Hiszpanii zmniejszyło się o ponad 2 mln sztuk, natomiast we Francji spadło o 0,5 mln sztuk. W tym samym czasie liczebność tych zwierząt w Irlandii, Grecji oraz w Rumunii zwiększyła się łącznie o 1,4 mln sztuk. 

W bieżącej dekadzie import mięsa owczego i koziego do Wspólnoty nie przekroczy poziomu zapisanego w kontyngentach taryfowych. Nowa Zelandia oraz Australia nie będą wypełniały w całości swoich kontyngentów w dostawach do Wspólnoty ze względu na rosnące możliwości zbytu na innych rynkach, w szczególności w Azji.

Ponadto produkcja owczarska w Nowej Zelandii jest coraz bardziej ograniczana konkurencją ze strony sektora mleczarskiego. W bieżącej dekadzie poziom wywozu mięsa owczego i koziego z Unii pozostanie na relatywnie niskim poziomie. Pomimo wzrostu eksportu odnotowanego w minionych latach, wywóz mięsa oraz żywca utrzyma się do 2024 r. na poziomie 79 tys. ton.

Ceny mięsa owczego będą kształtowalny się korzystnie, podążając za trendami notowanymi na innych rynkach. Pod koniec prognozowanego okresu mogą one przewyższać obecny poziom o 10 proc. Utrzymywaniu się wysokich cen sprzyjać będzie stały popyt płynący na mięso z Azji, głównie z Chin oraz Bliskiego Wschodu, w szczególności z Arabii Saudyjskiej.

Mięso owcze jest najmniej chętnie spożywanym gatunkiem mięsa w krajach UE, stanowiąc zaledwie 2,8 proc. konsumpcji mięsa ogółem. Do 2024 r. poziom spożycia tego gatunku mięsa przypadającego na jednego mieszkańca w Unii prawie się nie zmieni (i to pomimo wzrostu cen), wynosząc 1,8 kg/osobę (w wadze produktu).

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

mięso RSS ALERT    /    mięso owcze RSS ALERT    /    sektor mięsa owczego RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.207.108.182
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!