Sezon grillowy w cieniu pandemii
- Autor: Adam Tubilewicz/Portalspozywczy.pl
- Data: 12-05-2020, 06:49

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Sezon grillowy zwyczajowo trwa od maja do sierpnia. Jak wynika z danych Nielsena te cztery miesiące generują ponad 40 proc. rocznej sprzedaży w segmencie kiełbas tradycyjnych. Jeśli więc wydatki Polaków na grillowanie spadną w tym roku tylko o 10 proc., producenci mięsa wyraźnie to odczują.
Czy te obawy są uzasadnione? Według firmy CMR, zajmującej się analizą sprzedaży detalicznej, w tygodniu poprzedzającym Wielkanoc (która dodajmy przypadła w 2020 r. w czasie obowiązywania najmocniejszych obostrzeń) Polacy zostawili w małych sklepach i supermarketach 3,5 mld zł, czyli tylko o 0,3 proc. mniej niż w roku ubiegłym. Z drugiej strony eksperci podkreślają, że w związku z pojawieniem się epidemii Polacy dużo wcześniej zrobili ogromne zapasy.
komentarze (0)