Partner portalu
partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Sokołów podsumowuje 2019 rok: Dążymy do specjalizacji wszystkich zakładów

- Potwierdzeniem dynamicznego rozwoju firmy jest wzrost przychodów Grupy Sokołów o 16,5 proc. rdr oraz wzrost zysku operacyjnego o 19,4 proc. rdr. - informuje Bogusław Miszczuk, prezes Sokołowa.

Sokołów podsumowuje 2019 rok: Dążymy do specjalizacji wszystkich zakładów
Bogusław Miszczuk, prezes Sokołowa, fot. mat. pras.

Autor: portalspozywczy.pl
Data: 09-12-2019, 12:41

W ocenie prezesa Sokołowa jednym z największych wyzwań 2019 roku była niestabilna sytuacja na rynku surowca wieprzowego oraz dynamiczny wzrost jego cen.

- Nastąpił też wzrost kosztów produkcji, co z kolei wpłynęło na obniżenie jej rentowności. W Polsce nadal rozprzestrzenia się wirus ASF, co skutkuje ograniczeniami w zakresie eksportu polskiej wieprzowiny oraz dodatkowymi kosztami na liniach produkcyjnych - dodaje.

Bogusław Miszczuk wskazuje, że sytuacja finansowa Grupy jest stabilna.

- Dzięki temu mogliśmy zrealizować zaplanowane projekty inwestycyjne, których celem jest dalsza specjalizacja wszystkich naszych zakładów. W mijającym roku sfinalizowane zostało również połączenie przejętych spółek Gzella. Obecnie Spółka Gzella Osie jest oddziałem produkcyjnym Sokołów S.A. w Osiu. Wszystkie te działania przyczyniły się w ogromnym stopniu do poprawienia konkurencyjności na rynku krajowym, jak i rynkach zagranicznych - mówi.

Prezes Sokołowa wskazuje, że dla utrzymania dynamicznego rozwoju niezwykle istotne jest również wykorzystywanie przez nas w pełni posiadanych mocy produkcyjnych, kontrola kosztów oraz specjalizacja zakładów.

- Jesteśmy firmą, która elastycznie reaguje na zmieniającą się sytuację na rynku surowca. Dzięki temu adekwatnie dostosowujemy nasze działania do bieżących warunków - mówi.

W roku 2019 Sokołów wprowadził do sprzedaży 60 nowych produktów.

- Poszerzanie asortymentu, jak również modyfikacja składu produktów to odpowiedź firmy na zmieniające się oczekiwania klientów. W mijającym roku, podobnie jak w latach ubiegłych, aktywnie wychodziliśmy naprzeciw nowym trendom konsumenckim – zaznacza Bogusław Miszczuk.

– Postęp technologiczny daje nam możliwości, by tworzyć coraz lepsze produkty. W tym roku usunęliśmy konserwanty oraz substancje dodatkowe ze składów produktów z linii Sokoliki. Nieustannie rozwijamy segment convenience, w tym przekąski i dania gotowe. Sokołów wprowadził innowacyjne produkty, jak Salami Chips CHRUP’US – chrupiące plasterki salami, suszone powietrzem. W asortymencie Sokołowa pojawiły się również nowe parówki Stówki – wytworzone ze 100% mięsa z szynki wieprzowej, bez konserwantów, fosforanów i glutaminianu sodu. Linia warzywna Z Gruntu Dobre została poszerzona o dania gotowe, a asortyment przekąsek mięsnych wzbogacił się o serię kabanosów Eat’N’Go. We współpracy z Grupą Mlekovita, Sokołów wprowadził trzy połączenia przekąsek mięsno-serowych: Party Time, Wypasiony Duo Snack oraz Sokoliki Duo Snack - dodał.

więcej informacji:

Sokołów SA RSS ALERT    /    wędliny RSS ALERT    /    Bogusław Miszczuk RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT    /    specjalizacja zakładów mięsnych RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • Ona 2019-12-10 17:06:46
    Wzrost. ?? Na czymś nieszczęściu! Nasprawdzali Ukrainy itd. Polaków zastępują Ukraińcami. Nie liczą się z Polakami. W zakładzie odkąd pojawili się Ukraińcy bardzo się pogorszyło. Kradzieże w szatni. Przyjeżdżają na 3 miesiące, rozbierają 400 szt przez 12h i gdzie tu opłacalność??My rozbieraliśmy na linii ponad 2tys sztuk dzienni a oni 400 ..... Pracowałam tam kilka lat ale w porę uciekłam. Mój chlop się męczy:/ Po 6latach pracy stawka wyższa o 5ogr od najniższej krajowej to porażka :/ wyzysk ludzi po prostu:( akord ten sam a liczba sztuk do rozebrania większą ..taśma na coraz szybszej prędkości :/ Jeszcze się czepiają o zwolnienia :/ a brygadziści jak basza chodzą po rozbiorze. Do taśmy ich dać!
  • zbulwersowana 2020-03-26 15:55:13
    Widzę, że komentarze są bardzo szybko usuwane, ale może ktoś zdąży przeczytać... Wasi pracownicy wracając z podróży zagranicznych nie byli poddani kwarantannie i gdzieś mieliście sprzeciw pozostałych pracowników, którzy nie dość, że pracują jak w kołchozie, to jeszcze muszą się narażać. Ciepłą wodę w kranach puszczacie tylko na pierwszej zmianie, pewnie dlatego, że to wtedy pracuje dyrekcja i kierownictwo. Takie dbanie o pracowników w czasie epidemii... W ostatnim czasie, i mam na myśli już po wprowadzeniu stanu epidemii, co chwilę ściągacie nowych ludzi z zagranicy bez jakiejkolwiek kwarantanny. To, że mówią w innym języku, nie znaczy, że na tylu pracowników nikt się z nimi nie dogada... Narażacie życie i zdrowie swoich pracowników nie myśląc o tym, że jak JEDNA osoba zachoruje, CAŁY zakład stoi. Totalna ignorancja i brak szacunku. Powiedziałabym, że karma wraca, tylko szkoda, że tym razem to może być kosztem życia niewinnych ludzi.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.200.218.187
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!