Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Spadają ceny trzody chlewnej

Od końca września br. obserwujemy spadki cen trzody chlewnej. Według danych MRiRW w okresie pięciu tygodni odnotowaliśmy ponad 7-procentowy spadek (0,34 zł) do 4,39 zł/kg w tygodniu 19-25.10.2015. Obecna cena jest również o 5 proc. niższa niż przed rokiem – informują analitycy Banku BGZ BNP Paribas.
  • Autor: Bank BGŻ BNP Paribas
  • Data: 03-11-2015, 13:21
Spadają ceny trzody chlewnej

Biorąc pod uwagę zmiany w analogicznym okresie w latach 2009-2014, kiedy ceny żywca obniżały się średnio o 0,21 zł/kg, wynika, że obecne spadki są znacznie głębsze.

Warto również dodać, że ceny trzody utrzymywały się na niskim poziomie również w pierwszych trzech kwartałach br. Dla zobrazowania ceny w I połowie br. były średnio o 11% niższe w skali roku. W trzecim kwartale spadki cen w ujęciu rocznym się jeszcze pogłębiły.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Na obserwowane tendencje duży wpływ, oprócz czynników sezonowych, ma wzrost podaży żywca na rynku wspólnotowym. Według dostępnych na chwilę obecną danych Eurostat, w okresie pierwszych siedmiu miesięcy 2015 r. wielkość ubojów zwiększyła się o 4-procent, w rezultacie na rynek trafiło 12,8 mln t surowca. Odnotowane w ostatnim okresie spadki cen sugerują, że relacje popytowo-podażowe pozostają dosyć niekorzystne.

W perspektywie kilku najbliższych miesięcy, sytuacja istotnie nie zmieni. Wskazują na to dane o pogłowiu trzody w UE. W maju-lipcu br. liczebność zwierząt na rynku wspólnotowym zwiększyła się w skali roku o 1,8% (2,4 mln szt.) do poziomu 138,8 mln szt.

Wśród dużych producentów trzody, największa dynamika wzrostu, ponad 6-procent (1,6 mln szt.) w skali roku, występowała w Hiszpanii. Prawie 3-procentowe (345 tys. szt.) zwiększenie pogłowia trzody odnotowano również w Holandii i Francji. W przypadku pozostałych liczących się producentów, w Danii odnotowano 1,5-procentowy wzrost (176 tys. szt.) natomiast w Niemczech obserwowaliśmy stabilizację. W tym samym czasie w Polsce odnotowaliśmy 1-procentowy spadek (84 tys. szt.). Na skutek tych zmian najwięcej trzody znajduje się obecnie w Niemczech (20%), Hiszpanii (19%), Francji (10%), Danii (9%), Holandii (9%), oraz Polsce (8%).

 W ocenie KE, wzrost pogłowia trzody w UE znajdzie odzwierciedlenie we wzroście produkcji mięsa. Najnowsze prognozy wskazują, że wolumen produkcji w 2015 r. wyniesie ok. 23,4 mln t, czyli będzie o 2,7% wyższy niż przed rokiem.

 Jeśli taka prognoza KE, o znacznym wzroście podaży mięsa wieprzowego na rynku, się zrealizuje, a popyt na mięso na rynku wewnętrznym i rynkach trzecich nie będzie dynamicznie wzrastał, ceny żywca pozostaną najprawdopodobniej na niskim poziomie do końca roku.

 

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!