Spadek importu wieprzowiny do Wielkiej Brytanii
W 2009 r. import wieprzowiny do Wielkiej Brytanii obniżył się znacznie wobec 2008 r., głównie na skutek słabego kursu funta wobec euro - informuje FAMMU/FAPA.
W samym październiku ub.r. zakupiono za granicą jedynie 24,4 tys. ton tego mięsa, o 20 proc. mniej niż rok temu, był to najniższy miesięczny poziom od 7 lat. W okresie od stycznia do października 2009 r. Brytyjczycy sprowadzili do kraju 298 tys. ton wieprzowiny - o 12 proc. mniej niż przed rokiem.
Zanotowano znaczny spadek dostaw z Danii (o 36 proc. do 84 tys. ton), wzrosły natomiast zakupy z Holandii (o 18 proc. do 41 tys. ton). Duże obniżenie importu wieprzowiny z Danii było spowodowane zwiększeniem eksportu duńskiego żywca trzody chlewnej - znaczne ilości zwierząt zostały wysłane na rzeź do Niemiec.
Import bekonu do Wielkiej Brytanii pozostał natomiast na wysokim poziomie, szczególnie w pierwszej połowie roku. W ciągu 10 miesięcy 2009 r. sprowadzono 247 tys. ton bekonu - o 3 proc. więcej niż w 2008 r. Mniejsze o 12 proc. były dostawy z Holandii (94 tys. ton), natomiast z Danii - o 12 proc. wyższe (106 tys. ton). W 2009 r. Dania pozostała największym dostawcą wieprzowiny na rynek brytyjski.
