• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Spadek spożycia mięsa czerwonego w Belgii

W 2009 roku przeciętny Belg zakupił 32,1 kg świeżego mięsa (bez drobiu i dziczyzny), tj. o 0,5 kg mniej niż w 2008 roku - podaje FAMMU/FAPA.
  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 06-05-2010, 12:21

Wydatki na mięso wyniosły średnio 284,3 euro, tj. były o 0,3 proc. mniejsze niż przed rokiem. Spożycie mięsa wołowego obniżyło się o 3,4 proc. do 8,57 kg na osobę. Wydatki na zakup wołowiny zmniejszyły się o 2 proc. do 93,30 euro. Udział wołowiny w spożyciu mięsa ogółem maleje w Belgii od 2002 roku, i w minionym roku wyniósł 26,7 proc.

W 2009 roku spożycie mięsa wieprzowego w tym kraju obniżyło się o 1,4 proc. do 9,7 kg na osobę. Wydatki na zakup tego gatunku mięsa zmniejszyły się o 0,5 proc. Udział wieprzowiny w spożyciu mięsa ogółem jest dość stabilny, i w 2009 roku ukształtował się na poziomie 30,2 proc. Podczas gdy maleje sprzedaż "czystego" mięsa w Belgii, wzrasta jednocześnie handel mieszanymi produktami mięsnymi, takimi jak: mielone, kiełbasy, kebab, gyros, hamburgery i sznycle.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Spożycie tych produktów wyniosło w 2009 roku średnio 10,7 kg na osobę. Udział podobnych produktów w sprzedaży ogółem mięsa wyniósł 33,4 proc., natomiast udział w wydatkach na świeże mięso ukształtował się na poziomie 29,1 proc. W 2009 wzrosła sprzedaż drogich rodzajów mięsa w Belgii w porównaniu z 2008 rokiem.

W minionym roku przeciętny Belg zakupił o 2,8 proc. więcej cielęciny niż przed rokiem. Sprzedaż baraniny i jagnięciny zwiększyła się o 2,5 proc. W przypadku mięsa końskiego zanotowano jednak kontynuację spadkowego trendu. W 2009 roku sprzedano o 4 proc. mniej tego gatunku mięsa niż w 2008 roku.

W 2009 roku średnia cena świeżego mięsa sprzedawanego w Belgii wzrosła o 1,4 proc. z 8,75 euro za kg do 8,87 euro za kg. Największy wzrost dotyczył cen baraniny i jagnięciny oraz mięsa organicznego, które zwiększyły się odpowiednio o 4,5 proc. oraz 3 proc. Obniżyły się tylko ceny mięsa końskiego (o 1,7 proc.).

więcej informacji:

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!