Spożycie mięsa pozostaje na wysokim poziomie. Co jemy najczęściej?
- Autor: MondayNews
- Data: 22-03-2023, 09:45

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Polacy jedzą mięso średnio nawet sześć razy w tygodniu
Na co dzień rodacy wybierają drób i wieprzowinę, ale ważne miejsca na liście zakupowej zajmują też ryby i owoce morza. Z kolei wołowina plasuje się wysoko w kategorii mięs jadanych od czasu do czasu. Natomiast dziczyzna i jagnięcina są rzadko wybierane przez konsumentów. Takie wnioski płyną z ogólnopolskiego badania Kantar Polska i Grupy BLIX, przeprowadzonego na próbie blisko 1,8 tys. konsumentów.
Mięso wciąż zajmuje istotne miejsce w diecie Polaków
Jednak widać dużą polaryzację stanowisk co do częstotliwości konsumowania go. Ci, którzy jedzą mięso często, sięgają po nie zazwyczaj 2-3 razy w tygodniu (38% badanych) albo nawet 4-6 razy w ciągu 7 dni (33% wskazań). Jest też stosunkowo nieduża grupa osób rzadko konsumujących mięso – raz w tygodniu (7%), 2-3 razy w miesiącu (3%) czy raz w miesiącu (1%).
komentarze (0)