Spożywanie ryb i owoców morza może przyczynić się do zdrowszego procesu starzenia się
- Autor: PAP
- Data: 19-10-2018, 09:25

W badaniach wzięły udział 2622 osoby, których średnia wieku w momencie rozpoczęcia obserwacji wynosiła 74 lata. Poziom wielonienasyconych kwasów omega 3 we krwi sprawdzany był w momencie zarejestrowania uczestników, a następnie po upływie 6 i 13 lat.
Na podstawie uzyskanych danych seniorzy zostali podzieleni na pięć grup (od najniższego do najwyższego poziomu kwasów omega 3).
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Dane dotyczące stanu zdrowia uczestników oraz testy diagnostyczne wykazały, że jedynie 11 proc. uczestników doświadczyło tzw. zdrowego starzenia się (tj. wolnego od poważnych chorób, a także dysfunkcji fizycznych lub psychicznych).
Po wzięciu pod uwagę szeregu czynników społecznych, ekonomicznych oraz stylu życia, naukowcy ustalili, że wysoki poziom kwasów omega 3 pochodzących z ryb i owoców morza miał związek ze zmniejszeniem ryzyka niezdrowego starzenia się o 24 proc. w porównaniu z najniższym poziomem.
Analizie poddano osobno poziom kwasów EPA (eikozapentaenowego), DHA (dokozaheksaenowego), DPA (dipikolinowego), których źródłem są głównie ryby i owoce morza, oraz kwasu ALA (alfa-linolenowego), którego źródłem są orzechy, nasiona i zielone warzywa liściaste.
Okazało się wówczas, że na zdrowe starzenie się największy wpływ miał kwas DPA i EPA, podczas gdy kwasy DHA i ALA nie wpływały na zdrowe starzenie się.
"Żyjemy dłużej, jednak nie oznacza to, że zdrowiej. Dlatego coraz więcej uwagi poświęca się czynnikom wpływającym na zdrowy proces starzenia się. Wielonienasycone kwasy omega 3 przyczyniają się do tego m.in. poprzez regulowanie ciśnienia tętniczego oraz zmniejszanie stanu zapalnego" - komentują autorzy.

więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Polski Karp ma już 10 lat. Branża wskazała priorytety na przyszłość
-
Zielenica: 2022 rok zaskakuje nas wzmożonym popytem
-
Rosja w sporze z Japonią o ryby. Ten konflikt trwa już ponad pół wieku
-
Policja szuka amatora konserw rybnych. Ukradł ze sklepu całą paletę
-
Status państwowego instytutu badawczego dla Instytutu Rybactwa Śródlądowego
-
Lidl Polska rusza z testem nowych produktów we współpracy z Sushi Tokio
-
Dlaczego warto kupować ryby hodowlane?
-
Sprzedaż Graala była kwestią czasu? "Inwestor branżowy wydaje się naturalny"
-
Do dolnośląskich rzek trafią blisko 4 tony młodych pstrągów
-
Przejęcie przez Theo Muller krokiem milowym dla Graala?
- Transport zboża z Ukrainy. Trudne "wąskie gardła"
- Firmy spożywcze i handlowe w I półroczu: przejęcia, inflacja, wojna
komentarze (1)
no i wszystko jasne. Jedzmy ryby będziemy zdrowsi!
Odpowiedz