Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Standaryzacja produkcji w branży mięsnej. Wielkość zakładu ma znaczenie

Można stwierdzić, że powtarzalność i standaryzacja w branży mięsnej są uzależnione od wielkości zakładów. Tam, gdzie produkowane są duże ilości asortymentów, standaryzacja jest na wysokim poziomie - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Jolanta Ciechomska, specjalista ds. Systemu QAFP w Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI).

Standaryzacja produkcji w branży mięsnej. Wielkość zakładu ma znaczenie
Jolanta Ciechomska, specjalista ds. Systemu QAFP w UPEMI

Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
Data: 25-03-2013, 11:28

Standaryzacja to dziś podstawowy warunek obecności na światowym rynku mięsa. - Niezbędna jest także powtarzalność surowca. W jej zapewnieniu pomocne mogą być właśnie systemy jakości, które normalizują całą drogę "od pola do stołu", zaczynając od genetyki, żywienia, warunków chowu, poprzez ubój, kontrole jakości i pakowanie - wskazuje Jolanta Ciechomska. - Dzięki restrykcyjnym, ściśle określonym wytycznym, możliwe jest wyprodukowanie powtarzalnej jakości surowca - dodaje.

Najlepiej powtarzalność i standaryzacja wypada w dużych zakładach mięsnych. - Wynika to m.in. z faktu, że główni gracze na rynku starają się sprostać wymaganiom, jakie stawiają przed nimi sieci handlowe, które niejednokrotnie mają własne systemy jakości. Dla dużych zakładów posiadanie standardów BRC, ISF nie jest już niczym nadzwyczajnym - zauważa przedstawicielka UPEMI. - Myślę, że ważną inicjatywę podejmują organizacje branżowe w zakresie wdrażania krajowych systemów jakości żywności QAFP - w zakresie kulinarnego mięsa wieprzowego, drobiowego i wędlin, oraz QMP - w zakresie wołowiny. Wierzę, że dzięki wdrożonym systemom jakości, polskie mięso i produkty mięsne będą coraz bardziej konkurencyjne na rynku europejskim - podsumowuje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Jolanta Ciechomska RSS ALERT    /    UPEMI RSS ALERT    /    QAFP RSS ALERT    /    System QMP RSS ALERT    /    jakość RSS ALERT    /    standaryzacja RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.239.242.55
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!