Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Startuje konkurs na wyroby mięsne premium

Trwa pierwsza edycja konkursu dla podmiotów branży mięsno-wędliniarskiej na najlepsze wyroby mięsne w klasie premium z wykorzystaniem wieprzowiny złotnickiej. Konkurs został ogłoszony pod koniec 2009 r. z inicjatywy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego. 20 kwietnia 2010 r. w Poznaniu odbędzie się spotkanie czołowych hodowców świń ras złotnickich z całego kraju oraz przetwórców mięsa, którzy zgłosili się do konkursu „Złotnicka Premium".


Autor: portalspozywczy.pl
Data: 09-04-2010, 13:30

Celem spotkania jest omówienie kwestii bliższej współpracy przetwórców mięsa z hodowcami świń złotnickich oraz możliwości ewentualnego włączenia produktów opatrzonych znakiem Złotnicka Premium do strategii promocji zagranicznej polskiego mięsa i wędlin przygotowywanej przez Klaster mięsny „Polska Wędlina". W spotkaniu udział weźmie Bogusław Barański, koordynator Klastra.

Mięso świń rasy złotnickiej pstrej i białej charakteryzuje się doskonałą jakością, a także przydatnością technologiczną. Mięso wykazuje niskie wartości pomiarów przewodności elektrycznej, charakterystyczne dla surowca bez odchyleń jakościowych. Ponadto charakteryzuje się ono niewielkim wyciekiem naturalnym, mimo niskiego pH. Cechuje je jaśniejsza barwa spowodowana większym przetłuszczeniem tuszy i marmurkowatością. Charakterystyczna marmurkowatość wynika z obecności tłuszczu między tkankami mięśniowymi, co przyczynia się wprawdzie do niższej mięsności, ale jednocześnie wyraźnie poprawia smakowitość mięsa (tłuszcz jest najważniejszym nośnikiem smaku).
W odniesieniu do wszystkich wyrębów podstawowych barwa mięsa jest trwała, co odróżnia je od mięsa innych ras świń z chowu intensywnego. Podczas procesu chłodzenia mięso pochodzące od świń złotnickich charakteryzuje się mniejszym ubytkiem swojej masy, a podczas procesu peklowania przyrost masy mięsa jest większy, niż mięsa pochodzącego od innych ras.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Po obróbce termicznej mięso pochodzące ze świń złotnickich charakteryzuje się doskonałym smakiem i kruchością. Podczas obróbki cieplnej - pieczenia, smażenia, gotowania i duszenia - stwierdza się mniejsze ubytki objętości i masy, niż w przypadku mięsa innych ras. Doskonałe właściwości mięsa wieprzowiny złotnickiej dostrzeżono już dawno, bo jeszcze w trakcie prac hodowlano-selekcyjnych w Złotnikach. Zauważono, że mięso jest bardzo wydajne, tj. pod wpływem zabiegów kulinarnych nie kurczy się, przekrój „oka" polędwicy był duży, a szynka - dobrze wypełniona i jędrna.

Mięso świń złotnickich białych poddawano wielokrotnie również ocenie sensorycznej, podczas której oceniano przydatność takich wyrębów jak polędwica, łopatka i szynka do następujących procesów obróbki termicznej: gotowanie, smażenie, pieczenie i duszenie. W badaniach tych mięso to różniło się zdecydowanie pozytywnie od mięsa świń innych ras. Szczególnie wysoko zostały ocenione wyręby poddane pieczeniu, przy czym najlepiej oceniono pieczoną szynkę. Również bardzo dobrze oceniono duszoną szynkę oraz polędwicę. Wszyscy oceniający wskazali nie tylko świetny smak, ale również doskonały aromat mięsa.

Ogromną rolę w uratowaniu zasobów genetycznych ras złotnickich odegrał prof. dr hab. Janusz Buczyński, obecny szef Katedry Hodowli i Produkcji Trzody Chlewnej w Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Tej właśnie uczelni Minister Rolnictwa powierzył nadzór nad hodowlą oraz prowadzeniem ksiąg hodowlanych i programu hodowlanego ras złotnickich.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

mięso RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Miś 2010-04-09 19:13:30
    Konkurs został rozstrzygnięty. Wybierał rynek, tylko jakoś on Panów nie obchodzi i wymyślacie dyrdymały.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.238.51.211
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!