Steki OSI Poland Foodworks nagrodzone w konkursie World’s Best Steak
Na początku lipca w Londynie zakończyła się czwarta już edycja prestiżowego konkursu World’s Best Steak. OSI Poland Foodworks zdobyła 4 medale, w tym dwa złote za steki z antrykotu pochodzące z bydła polskich ras. Łącznie Grupa OSI, do której należy polski zakład zdobyła 12 nagród w różnych kategoriach, w tym nagrodę główną World’s Best Steak.

Celem organizowanego w Londynie od czterech lat konkursu jest wyłonienie najlepszych producentów steków na świecie. Jego organizatorem jest brytyjska grupa medialna William Reed, działająca na rynku od 1862 roku.
W tegorocznej edycji nagrody przyznawano w trzech głównych kategoriach produktowych: stek z antrykotu, rostbefu i polędwicy oraz w dwóch kategoriach wyodrębnionych w zależności od sposobu skarmiania zwierząt: grainfed / grassfed. Osobną kategorią była nagroda ogólna dla najlepszego producenta steków.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
W tym roku pod ocenę kapituły konkursowej składającej się z niezależnych specjalistów branżowych oraz zawodowych kucharzy, poddali się producenci wołowiny aż z 22 krajów, w tym słynących z jej produkcji jak Brazylia, Australia, czy USA. Zaprezentowane steki pochodziły od 35 różnych ras bydła, zarówno czystorasowego, jak i krzyżówek.
W pierwszym etapie kapituła oceniała techniczne walory mięsa surowego oraz ugotowanego grillowanego. Kryteriami oceny były: wygląd, aromat, kolor, marmurkowatość, przygotowanie elementu i jego obróbka, soczystość, kruchość oraz smak. W drugim etapie steki, które otrzymały złoty medal oddano w ręce zawodowych szefów kuchni w celu ich wysmażenia w oparciu o precyzyjną specyfikację [temperatura, czas] przy użyciu profesjonalnego sprzętu do grillowana wołowiny. Tak przygotowane steki badane były przez nową grupę jurorów. Wszystkie te oceny dokonywane były w ramach tzw. ślepych testów, co gwarantowało ich obiektywność.
OSI Poland Foodworks z Chróściny (woj. dolnośląskie) jako jedyny zgłosił do konkursu steki z polędwicy oraz antrykotu pochodzące z polskich ras bydła, tzw. polskiej czarno-białej rasy holsztyńsko-fryzyjskiej oraz hodowanych w Polsce krzyżówek krów ras mlecznych z bykami mięsnymi. Zwierzęta pochodziły od starannie wybranych hodowców, prowadzących swoje gospodarstwa zgodnie ze standardami systemu BQS gwarantującego najwyższą jakość kulinarną mięsa.
- Od dawna zaopatrujemy w steki krajowy sektor HoReCa, w tym restaurację posiadającą tzw. gwiazdkę Michelin - podkreśla Piotr Antkowiak dyrektor zarządzający OSI Foodworks Poland - W Londynie chcieliśmy udowodnić światu, że wołowina pochodząca z tradycyjnie występujących u nas ras oraz mięsnych krzyżówek, hodowana tradycyjnie i właściwie selekcjonowana jest najwyższej jakości, i to nam się udało - dodaje z dumą.