Strusie mięso z Polski zdobywa świat
- Autor: PAP / Puls Biznesu
- Data: 05-08-2014, 08:52
Dla hodowców strusi po chudych latach nadeszły tłuste. Spośród rolników, którzy kilkanaście lat temu - zachwyceni nowym pomysłem na biznes i wizją szybkich zysków - zaczęli zakładać hodowle, w branży zostali tylko najtrwalsi.
"Rynek się uporządkował. Mamy kontakty i stałych odbiorców oraz wiedzę i jednostki naukowe, które pomagają w hodowli" - mówi Katarzyna Michnowska, założycielka Gospodarstwa Agroturystycznego Struś i prezes Polskiego Związku Hodowców Strusi (PZHS).
Jerzy Mrugasiewicz, kiedyś członek zarządu PZHS, odszedł niegdyś ze strusiego biznesu właśnie ze względu na ceny i problemy ze zbytem. "Teraz widzę, że rynek się odradza i być może warto wrócić" - mówi były hodowca.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
"Obecnie za kilogram ptaka ubojowego można dostać w skupie około 12,5-14 zł. Największymi konsumentami strusiny są Szwajcarzy, Niemcy i Włosi. Mają sporo mięsa własnej produkcji, ale nie pokrywa ono rosnącego zapotrzebowania. Do nasycenia rynku jest jeszcze daleko" - twierdzi Katarzyna Michnowska.

więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Strusia Kraina otrzymała dofinansowanie na parówki, kiełbasy i burgery
-
Strusia Kraina o dobrostanie zwierząt, możliwościach produkcyjnych i inwestycjach
-
Restauracja Steak House Evil wprowadza steki ze strusia
-
Strusia Kraina: Jako jedyni w Europie produkujemy mięso ze strusia w dużej skali
-
Strusia Kraina: Musimy wrócić do intensywnej promocji hodowli strusia
-
Strusia Kraina: Sieciom handlowym dziękujemy. Stawiamy na sklepy mięsne premium
-
Mięso ze strusia to nie ciekawostka, konsumenci do niego wracają
-
Szwajcarzy docenili smak polskiego strusia. Teraz czas na Polskę
-
Food Show 2017: Strusia Kraina zaprezentuje przepisy na potrawy z mięsa strusiego
-
RPA wznowi dostawy mięsa strusiego do UE
komentarze (0)