Superbakterie w amerykańskim mięsie
- Autor: PAP
- Data: 24-01-2012, 09:20
Staphylococcus aureus, czyli gronkowiec złocisty występuje w jamie nosowo-gardłowej oraz na skórze ludzi i zwierząt. Jego odporne na metycylinę i wiele innych antybiotyków szczepy (MRSA) są częstą przyczyną zakażeń wewnątrzszpitalnych i stanowią poważny problem finansowy dla służby zdrowia. Odporne są na penicyliny, cefalosporyny, monobaktamy czy karbapenemy dzięki białku wiążącemu antybiotyk - tzw. PBP. Bardzo skutecznym sposobem na zmniejszenie liczby zakażeń MRSA jest dokładne mycie rąk.
Gronkowce powodują co roku setki tysięcy zatruć pokarmowych. Mogą także być przyczyną zagrażających życiu infekcji skóry, płuc oraz infekcji uogólnionych (sepsy).
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Opublikowane na łamach pisma PLoS ONE badania oparte są na analizie 395 próbek surowej wieprzowiny z 36 sklepów w stanach Iowa, Minnesota i New Jersey. Obecność gronkowca MRSA stwierdzono w 7 procentach próbek, czyli w 26 z nich. Oznacza to, że zagrożenie jest większe niż się dotąd wydawało. Wbrew oczekiwaniom nie stwierdzono jednak, by obecności MRSA sprzyjało podawanie zwierzętom hodowlanym antybiotyków.

Powiązane tematy:
-
W USA brakuje mleka dla niemowląt. To skutek kłopotów dużego producenta
-
Czy sieci akceptują wyższe koszty branży mięsnej?
-
mięso na wtorek
Ceny mięsa w sklepach rosną. Jak duże podwyżki zaakceptują sieci?
-
Do KE trafił projekt zakazujący hodowli zwierząt
-
Bartosz Urbaniak na EEC: Czeka nas katastrofa klimatyczna
-
Drastyczne podwyżki. W marcu ceny produktów rolnych były wyższe o 35,9 proc. r/r
-
Rosja nie będzie mogła kupować nawozów z USA. To efekt nowych sankcji
-
Naukowcy z USA pracują nad stworzeniem superwydajnego procesora na bazie miodu
-
Polski producent napojów w arbitrażu w USA? "Spór może potrwać kilka lat"
-
Polomarket inwestuje w lodówki do przechowywania pakowanych ryb i mięsa
- Mleczarnia z Ciechanowa kupiła zakład w Ozorkowie
- Pomoc KE dla Ukrainy zagrozi polskiemu drobiarstwu?
komentarze (2)
To jest postęp w produkcji żywności
OdpowiedzAmerykanie tak dużo \"ładują antybiotyków w swoje zwierzęta hodowlane że ich mięso staje sie powoli szkodliwe dla dzieci. A bakterię zwykle się po pewnym czasie uodparniają na masową ilość antybiotyków. Po czym firmy farmaceutyczne muszą \"szukać\" nowych szczepionek masowo serwowanych zwierzetom. W ten sposób napedzaja sobie koniunkturę. Co ciekawe w Polsce gdzie w latach dziewięćdziesiątych stosowano mało szczepionek zwierzęta mniej chorowały od tych anglosaskich z multi szczepieniami. Może ktos by sie tym zajął w Komisji EU?
Odpowiedz