Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Sylwia Majcher: Nie wierzę, że mięso zniknie z polskich talerzy

- Nie wierzę w to, że wołowina, drób czy wieprzowina znikną całkowicie z talerzy. Jestem jednak przekonana, że już w najbliższej dekadzie mocno je ograniczymy - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Sylwia Majcher, dziennikarka i autorka książki "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku".

Sylwia Majcher: Nie wierzę, że mięso zniknie z polskich talerzy
Sylwia Majcher przyznaje, że nie wierzy w to, że wołowina, drób czy wieprzowina znikną całkowicie z talerzy. fot. mat. pras./shutterstock (Portalspozywczy.pl)

Autor: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl
Data: 31-03-2021, 12:25
  • Wejście branży mięsnej w trend roślinny to zjawisko pozytywne - pokazuje moc sprawczą konsumentów.
  • Polacy nie zrezygnują całkowicie z mięsa, ale będą ograniczać jego spożycie.
  • Wybierając zamienniki mięsa, zwracajmy uwagę na ślad węglowy. 

O sytuacji na polskim rynku zamienników mięsa, który staje się coraz bardziej zatłoczony, pisaliśmy niedawno w tekście z cyklu Mięso na wtorek. W produkcję "roślinnego mięsa" wchodzi także coraz więcej firm z branży mięsnej i wędliniarskiej.

W ocenie Sylwii Majcher trudno się dziwić i obrażać na to, że branża reaguje na potrzeby klientów.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

- Uważam, że ta, nawet czasami drobna zmiana, jest bardzo potrzebna. Nie uznaję tego za rewolucję, nie kalkuluję, czy za takimi propozycjami stoją dobre intencje, czy tylko chęć zysku, a cieszę się, że nawyki konsumentów są dostrzegane. To bowiem pokazuje, jaką mają moc sprawczą. Jesteśmy na początku drogi. Myślę, że moje wnuki mogą już być pozbawione takich dylematów, bo za jakiś czas branża roślinna po prostu zdominuje rynek - dodaje.

Majcher przyznaje, że nie wierzy w to, że wołowina, drób czy wieprzowina znikną całkowicie z talerzy.

- Jestem jednak przekonana, że już w najbliższej dekadzie mocno je ograniczymy i zastąpimy zdrowszymi składnikami. Dla mnie zawsze najważniejsza jest jakość i smak produktu, który wykorzystuję w kuchni. Wybrałabym więc ten z lepszym składem od „mięsnego producenta” niż ten mający kiepskie wartości odżywcze stworzony przez roślinny startup - wskazuje.

Dziennikarka zwraca uwagę na kwestię śladu węglowego, czyli drogę, jaką konkretne składniki musiały przebyć, by trafić na talerz.

- Chętniej sięgnę po roślinny napój z mleczarni w okolicy niż ten wyprodukowany kilkadziesiąt tysięcy kilometrów od mojego domu. To nie zawsze są oczywiste wybory. Na zawartość naszego talerza warto patrzeć przez pryzmat rozmaitych konsekwencji. Nie tylko etycznych, ale i środowiskowych czy zdrowotnych. Jedzenie nie powinno szkodzić nam ani planecie - podsumowuje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Sylwia Majcher RSS ALERT    /    zamienniki mięsa RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    ślad węglowy RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • Krzysztof 2021-04-01 08:06:51
    Po pierwsze mam gdzieś ślad węglowy - czarny PR niepotrzbnie robiony na hodowle lansowany przez posłankę Spurek czy samego Gatesa - cel jest jeden, eliminacja w ogóle mięsa poprzez nagonkę na to, choroby odzwierzęce w hodowlach, a popyt na mięso i wyroby mleczarskie sprawi że ceny poszybują i za chwilę może się to rolnikom nieopłacać i dojdzie samoczynnie do wygaszania hodowli. A nas czeka albo kleska głodu albo społeczne osłabienie organizmów jeśli tak dalece zaszlibyśmy - do tego masowo przetworzona żywność roślinna która zresztą jest niedobra te mleka sojowe, migdałowe wsadźcie sobie w trąbkę. Na miejscu eko-ludków zastanowiłbym się ile CO2 produkuje się i zużywa energii do wyprodukowania aut elektrycznych i wymiany aku co 10 lat :D
  • pietrek 2021-04-12 12:40:53
    Coś czuję, że więcej produktów roślinnych podróżuje po świecie niż mięsa.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.231.14
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!