• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Sztuczne mięso pod ostrzałem

Imitacje mięsa, które szturmem wdarły się na rynek amerykański, zaczęły skupiać na sobie uwagę krytyków - informuje czwartkowy "Puls Biznesu".
  • Autor: Puls Biznesu
  • Data: 26-09-2019, 15:43
Sztuczne mięso pod ostrzałem
fot. Shutterstock

Prawdziwa kiełbaska — wieprzowina, woda, sól, przyprawy. Fałszywa kiełbaska — kwas bursztynowy, inozynian disodowy, guanylan disodowy, niacynamid i 44 inne składniki. Całostronnicowe ogłoszenia takiej treści, przedstawiające w korzystnym świetle produkty branży mięsnej, a w niekorzystnym ich wegańskie zamienniki, pojawiły się w sierpniu w dwóch amerykańskich gazetach. W ogniu krytyki znalazły się robiące ostatnio w USA zawrotną karierę imitacje mięsa — produkty firmy Beyond Meat czy sprzedawane m.in. w barach Burger King „impossible burgery”. Sztuczne mięso smakuje praktycznie tak samo jak prawdziwe, a nawet podobnie zmienia kolor podczas smażenia.

"Puls Biznesu" wskazuje, że naukowcy zgodnie przyznają, że zwiększenie udziału produktów pochodzenia roślinnego wpłynęłoby korzystnie zarówno na zdrowie ludzi, jak też na środowisko (rozrost hodowli bydła zwiększa emisję metanu i walnie przyczynia się do wylesiania m.in. Amazonii). Jednak to, czy imitacje mięsa są równie korzystne dla zdrowia jak tradycyjna żywność pochodzenia roślinnego, nie jest już tak oczywiste.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

„Nie można automatycznie zakładać, że produkty imitujące mięso będą dawać te same korzyści, które wykazano w badaniach nad produktami roślinnymi, a to ze względu na ich wysoce przetworzony charakter” — wynika z artykułu opublikowanego w „Journal of the American Medical Association”.

utorzy badania przypominają o zagrożeniach dla zdrowia związanych z dietą bogatą w czerwone mięso, ale zauważają też, że wciąż nie ma twardych dowodów na to, że jego zamienniki oferują znaczące korzyści. Sztuczne mięso nie zawiera pełnego produktu roślinnego, ale wyizolowane z niego białko. To według naukowców może skutkować nadmiernym spożyciem kalorii i utratą niektórych składników odżywczych. To prawda, że zamienniki charakteryzują się niższą zawartością tłuszczów,w tym nasyconych, i zerową cholesterolu. Jednak zawierają więcej sodu, a impossible burger także żelazoporfirynę. Ten składnik ma poprawić smak i wygląd produktu, jednak jego skutkiem ubocznym może być odkładanie się żelaza w organizmie i wyższe ryzyko cukrzycy.

Całość w "Pulsie Biznesu"

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!