Jak informuje w poniedziałek belgijski dziennik "Le Soir", na sklepowych półkach pojawią się hamburgery produkowane z larw chrząszcza znanego jako mącznik młynarek, ryżu i warzyw, oraz klopsiki z owadów, również na bazie mącznika młynarka.

Stało się to możliwe dzięki wejściu w życie w maju ustawy, która dopuściła do sprzedaży w celach spożywczych trzy kategorie owadów: świerszcze, szarańczę wędrowną i mącznika młynarka, które wcześniej były przeznaczone tylko do karmienia zwierząt.

Pierwsze owady używane do produkcji żywości i pochodzące z lokalnych hodowli spodziewane są w Szwajcarii jesienią. Do tego czasu owady będą pochodziły z importu; szwajcarskie prawo nakłada surowe warunki bezpieczeństwa żywności w tym zakresie. Sieć supermarketów Coop nie podała, z jakiego kraju będzie sprowadzać owady do jedzenia. 

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl