Szwajcarzy docenili smak polskiego strusia. Teraz czas na Polskę
- Autor: Adam Tubilewicz, portalspozywczy.pl
- Data: 10-04-2018, 15:54

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Aleksandra Dudka, właścicielka firmy Strusia Kraina & Mobax Sp. j. zaznacza na wstępie, że jej firma zajmuje się produkcją mięsa wyłącznie ze strusia afrykańskiego, którego największym światowym producentem jest Republika Południowej Afryki.
- Bardzo dużym producentem jest też Iran, ale produkuje tylko w halal, na własne potrzeby i nie może nigdzie dalej wysyłać. RPA produkuje na cały świat, ale od 2017 r. mają problem z ptasią grypą i są zamknięci na eksport. Powoduje to zamieszanie na rynku. Kiedy wracają, ich mięso jest wszędzie w ilościach hurtowych, cena leci w dół, a za chwilę znikają. Lepiej jakby mięso strusie z Afryki było stale w Europie. Nasz klient szwajcarski i tak kupi od nas, bo ma świadomość. Szwajcarzy uważają, że mięso musi być z Europy, nie przywiezione samolotem i hodowane z zachowaniem dobrostanu. Oni wcale nie muszą tego sprzedawać więcej, ważne żeby było zgodnie z ich wymaganiami - mówi.
komentarze (1)
Jak dla mnie najlepsze mięso dostępne na rynku. Miło widzieć jak nasz rynek się rozwija i pojawia się tez na nim - miejsce dla produktów premium.
Odpowiedz