Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Mięso

Szwajcarzy docenili smak polskiego strusia. Teraz czas na Polskę

  • Autor: Adam Tubilewicz, portalspozywczy.pl
  • Data: 10-04-2018, 15:54
Podczas gdy rekordowe wartości notuje w Polsce spożycie drobiu, na stałym poziomie utrzymuje się konsumpcja wieprzowiny, a coraz chętniej sięgamy także po wołowinę i dziczyznę, swoją obecność na rynku zaznaczają także bardziej niszowe kategorie mięsne. Choć w Polsce nie przyjęły się mięsa z egzotycznych zwierząt, np. pytona czy zebry, coraz więcej amatorów zyskuje strusina. O trudnych początkach, budowaniu bazy hodowców oraz o tym, czy moda na strusie na polskich stołach nie przeminie, rozmawialiśmy z Aleksandrą Dudką, właścicielką firmy Strusia Kraina & Mobax, która jest największym producentem mięsa ze strusia w Europie.
Szwajcarzy docenili smak polskiego strusia. Teraz czas na Polskę
Aleksandra Dudka, właścicielka firmy Strusia Kraina & Mobax Sp. j, fot. strusiakraina.pl

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Aleksandra Dudka, właścicielka firmy Strusia Kraina & Mobax Sp. j. zaznacza na wstępie, że jej firma zajmuje się produkcją mięsa wyłącznie ze strusia afrykańskiego, którego największym światowym producentem jest Republika Południowej Afryki.

- Bardzo dużym producentem jest też Iran, ale produkuje tylko w halal, na własne potrzeby i nie może nigdzie dalej wysyłać. RPA produkuje na cały świat, ale od 2017 r. mają problem z ptasią grypą i są zamknięci na eksport. Powoduje to zamieszanie na rynku. Kiedy wracają, ich mięso jest wszędzie w ilościach hurtowych, cena leci w dół, a za chwilę znikają. Lepiej jakby mięso strusie z Afryki było stale w Europie. Nasz klient szwajcarski i tak kupi od nas, bo ma świadomość. Szwajcarzy uważają, że mięso musi być z Europy, nie przywiezione samolotem  i hodowane z zachowaniem dobrostanu. Oni wcale nie muszą tego sprzedawać więcej, ważne żeby było zgodnie z ich wymaganiami - mówi.

Dalsza część artykułu (91%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (1)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Adam Kucharczyk 2018-04-11 10:06:15

    Jak dla mnie najlepsze mięso dostępne na rynku. Miło widzieć jak nasz rynek się rozwija i pojawia się tez na nim - miejsce dla produktów premium.

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!