Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Szynkę Serrano w Hiszpanii można produkować z polskiej wieprzowiny

Polska wołowina cieszy się dużym zainteresowaniem w Hiszpanii i ma dobre perspektywy. Gorzej z wieprzowiną - ten segment rynku mięsa jest sporym wyzwaniem dla polskich producentów, ale istnieje jednak możliwość znalezienia w nim swojej niszy – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Bogusław Miszczuk, prezes Grupy Sokołów.

Szynkę Serrano w Hiszpanii można produkować z polskiej wieprzowiny
Bogusław Miszczuk, prezes Grupy Sokołów fot. Sokołów

Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
Data: 03-03-2016, 12:51

- Trudniejszy i bardziej złożony dla polskiego producenta jest segment wieprzowiny. Hiszpania należy bowiem do czołowych producentów i eksporterów wieprzowiny w Europie – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Bogusław Miszczuk.

- Relatywnie tanie elementy wieprzowe (schab i kark) dobrej jakości od dawna można kupić w supermarketach i hipermarketach na terenie Polski i całej Unii. Natomiast nie jest wykluczona możliwość znalezienia niszy rynkowej w zakresie specjalnie wyselekcjonowanych elementów mięsa wieprzowego np. pod potrzeby produkcji szynki Serrano - dodaje.

Zdaniem Miszczuka Hiszpania to bardzo ciekawy rynek dla branży mięsnej, choć pozyskanie tego rynku jest dla producenta z Polski dużym wyzwaniem. Z jednej strony w Hiszpanii następuje stały wzrost hodowli i uboju wieprzowiny oraz wołowiny, np. ostatnie dane mówią, że pogłowie bydła wzrosło w 2015 r w Hiszpanii o 3 proc., zaś uboje wołowe o 5,6 proc. w stosunku do 2014 r.

Z drugiej strony obserwuje się zmniejszenie populacji ludności, spadek  popytu wewnętrznego, zmniejszenie wydatków gospodarstw domowych na konsumpcje mięsa zwłaszcza wysokiej jakości i przesunięcie konsumpcji w kierunku tańszych rodzajów mięs np. mięsa mielonego, dlatego na tamtym rynku zarówno w segmencie wołowiny jak i wieprzowiny jest bardzo silna konkurencja cenowa i jakościowa.

Hiszpania to piąty pod względem liczby ludności kraj w Unii Europejskiej (ok. 47 mln ludzi), czyli potencjalnie jeden z największych rynków dla naszych eksporterów.

Grupa Sokołów najwięcej mięsa i wyrobów przetworzonych eksportuje do krajów Unii Europejskiej, bo ok. 86 proc., zaś Hiszpania stanowi ok. 7 proc. udziału w jego eksporcie.

Grupa Sokołów to producent mięsa i wędlin, która ma siedem zakładów produkcyjnych zlokalizowanych w: Sokołowie Podlaskim, Kole, Robakowie, Dębicy, Czyżewie, Jarosławiu i Tarnowie. Trzy z Oddziałów (w Sokołowie Podlaskim, Robakowie i Jarosławiu) prowadzą ubój wieprzowy oraz zajmują się przetwórstwem. Oddziały w Kole i Tarnowie prowadzą ubój wołowy. Oddziały w Czyżewie i Dębicy zajmują się wyłącznie przetwórstwem.

Grupa Sokołów produkuje około 22 tys. ton mięsa i jego przetworów miesięcznie m.in.: świeże mięso wieprzowe, wołowe (elementy z kością bez kości), półtusze wieprzowe, ćwierćtusze wołowe, mięso kulinarne, mięso do pieczenia, szynki, salami, wędliny parzone, wędzonki, kiełbasy cienkie, wędliny suche, wędliny grillowe, dania gotowe, a także konserwy.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

mięso RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT    /    szynka RSS ALERT    /    szynka Serrano RSS ALERT    /    Hiszpania RSS ALERT    /    Sokołów SA RSS ALERT    /    Grupa Sokołów RSS ALERT    /    Bogusław Miszczuk RSS ALERT    /    rynek wieprzowiny RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.92.74.105
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!