• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Tajemnicą jakości wędlin tradycyjnych jest surowiec i proces wyrobu

Kiełbasa lisiecka, kindziuk, kumpiak podlaski... Pod tymi nazwami kryją się regionalne specjały, wędliny produkowane według receptur przekazywanych w rodzinie od pokoleń. Często strzeżonych jak największy skarb. Niektóre, jak kiełbasa lisiecka, doczekały się rejestracji na specjalnej liście ministerstwa rolnictwa - receptura jej wyrobu jest ogólnodostępna, jednak sprzedawać kiełbasę lisiecką może tylko kilka certyfikowanych zakładów.
  • Autor: Anna Pawłowska, PGS
  • Data: 20-06-2012, 11:18
Tajemnicą jakości wędlin tradycyjnych jest surowiec i proces wyrobu
Tradycyjne wędliny cieszą się w Polsce coraz większym powodzeniem

Wędliny produkowane tradycyjnymi metodami stanowią od kilku do najwyżej kilkunastu procent rynku wędlin w ogóle. Jednak popularność tych wyrobów wzrasta, wraz ze wzrostem świadomości polskich konsumentów.

- Widzimy tendencję zwyżkową, tradycyjne wędliny cieszą się coraz większym powodzeniem. Jest ono widoczne od pewnego czasu i choć w czasie kryzysu spadło, obserwujemy stabilny wzrost - mówi Artur Teodorczyk z hurtowni Ejart na Praskiej Giełdzie Spożywczej koło Warszawy. I raczej nie jest to kwestia mody - Polacy wolą kupić mniej wędliny, ale lepszej jakości.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

To właśnie przywiązanie Polaków do tradycji powoduje, że nasi rodzimi konsumenci z zainteresowaniem obserwują za ladą wędliny o oryginalnych, regionalnych nazwach. Niektóre z nich można znaleźć w hurtowni Ejart.

- Mamy w swojej ofercie wędliny różnych zakładów, zarówno z terenów górskich jak i od lokalnych producentów, z woj. mazowieckiego. Jest to kilkunastu stałych, sprawdzonych dostawców, z którymi współpracujemy od dłuższego czasu - mówi Artur Teodorczyk. Wśród nich są przede wszystkim wędliny naturalnie wędzone, według receptur przedwojennych, niepakowne. Są to receptury z dziada pradziada, przekazywane z pokolenia na pokolenie, zapisane na pożółkłych kartkach wyrwanych z zeszytu.

Tak właśnie zaczynał Władysław Wolarek, właściciel zakładu w Liszkach, który jako jeden z kilku ma certyfikat zezwalający na produkcję kiełbasy lisieckiej. - Kiedyś podglądałem, jak moi dziadkowie i rodzice na wsi wyrabiają kiełbasy na swoje potrzeby i stwierdziłem, że jest to możliwe źródło utrzymania - opowiada. Zajął się produkcją tych wyrobów na skalę przemysłową. Jego zakład oferuje szereg produktów, które są kontynuacją tego, co produkowano jeszcze przed wojną.

Jego jakość docenili także organizatorzy różnego rodzaju targów i kiermaszy. W zeszłym roku był gościem specjalnym VII edycji Dni Produktów Regionalnych i Tradycyjnych Polskie Smaki. Otrzymał także, przyznany przez ministra rolnictwa, tytuł Zasłużony dla Rolnictwa.

O wzrastającej popularności tego co „zdrowe" i „tradycyjne" świadczy choćby fakt, że wiele zakładów mięsnych i przetwórni oferuje wędliny, które tradycyjne są tylko z nazwy. W ten sposób chcą przyciągnąć klientów, tymczasem oferowany produkt nie różni się znacznie od pozostałego asortymentu. Bo wędliny tradycyjne to produkt specyficzny.

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • igi 2012-06-21 09:32:51

    Wow Amerykę odkryli !

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!