• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Tajemnicą jakości wędlin tradycyjnych jest surowiec i proces wyrobu

Strona 2 z 3
  • Autor: Anna Pawłowska, PGS
  • Data: 20-06-2012, 11:18

Jaka jest ich tajemnica? Wyjaśnia ją Władysław Wolarek. - Nasze wędliny produkujemy w tradycyjnych wędzarniach, w piecach opalanych drewnem, gdzie cały proces nadzoruje człowiek, a nie komputer. To on stoi przy wędzarni i decyduje o doborze drewna - mokrego lub suchego, olchy czy buku, a także o dostępności powietrza - mówi. Natomiast w dużych zakładach proces obróbki termicznej i takie parametry jak wilgotność, czas wędzenia reguluje komputer. Jak tłumaczy Władysław Wolarek, w takim systemie, nawet z gorszego surowca można wyprodukować znośną wędlinę.

To właśnie surowiec jest tajemnicą jakości wędlin tradycyjnych. Firma WIR, która posiada dwa zakłady produkcyjne w woj. świętokrzyskim, aby pozyskać najlepszy surowiec, zawiera specjalne kontrakty z rolnikami. - Surowiec na takie wędliny musi być inny, nie można karmić świń zwykłymi paszami. Rolnicy, z którymi podpisujemy umowy dostarczają nam surowiec według naszych oczekiwań i tuczą tuczniki według naszych zaleceń - tłumaczy Jacek Słupczyński z hurtowni WIR na Praskiej Giełdzie Spożywczej.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Natomiast mięso z dużych ferm hodowlanych i to sprowadzane z zagranicy nie nadaje się na wędliny tradycyjne. - Gdybyśmy taki surowiec umieścili w naszych wędzarniach - to na koniec procesu zostałyby tylko puste kije. Naszych wędzarni nie da się oszukać byle jakim towarem - mówi Władysław Wolarek.

Zakłady produkcyjne nie ujawniają receptur swoich wyrobów. Robert Pietrusiewicz z firmy WIR uchyla rąbka tajemnicy i przedstawia proces obróbki jednej z wędlin znajdujących się w ofercie tej firmy. - Jednym z naszych wyrobów jest kiełbasa cienka, która u nas nazywa się „Kiełbasa krojona z szynki" . Jest robiona na wzór „Kiełbasy polskiej wieprzowej" , której receptura liczy sobie kilkadziesiąt lat - mówi.

Jak tłumaczy, dużą zaletą tej wędliny jest to, że nie ma żadnych polepszaczy. - Zawiera dobrej jakości mięso wieprzowe, w tym mięso klasy pierwszej. Takie mięso nie jest mielone mechanicznie lecz krojone nożem, jak to dawniej bywało. Poza mięsem zawiera naturalne przyprawy. Obróbka termiczna też jest wykonywana w sposób tradycyjny, czyli wędzenie drzewem olchowym i parzenie w kotle, co przypomina dawniejsze wypiekanie chleba w piecach opalanych ogniem. Myślę, że jej smak i jakość zasługuje na zwrócenie nań uwagi - mówi Robert Pietrusiewicz.

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • igi 2012-06-21 09:32:51

    Wow Amerykę odkryli !

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!