Tajwan ogranicza import wołowiny z USA
W dniu 5 stycznia br. parlament Tajwanu przyjął zmiany w przepisach dotyczących bezpieczeństwa żywności, co oznacza w praktyce zakaz importu z USA niektórych rodzajów mięsa wołowego - informuje FAMMU/FAPA.
Zakaz ten mocno wstrząsnął amerykańską administracją, która podkreśliła, iż ruch ten podważa wiarygodność Tajwanu jako partnera handlowego. W październiku ubiegłego roku Tajwan zgodził się na zniesienie 6-cio letniego zakazu importu wołowiny z kością, mięsa mielonego oraz podrobów ze Stanów Zjednoczonych.
Teraz Tajwańczycy ponownie wprowadzili zakaz importu mielonej wołowiny oraz podrobów wołowych. Tajwan wprowadził zakaz importu wołowiny z USA w grudniu 2003 roku, po tym jak Amerykanie poinformowali o wykryciu pierwszego przypadku BSE (tzw. choroba szalonych krów) u bydła. W 2006 roku Tajwańczycy dopuścili do swojego rynku mięso wołowe bez kości pochodzące od zwierząt w wieku do 30 lat życia.
W ciągu pierwszych 10 miesięcy 2009 roku Tajwan był szóstym największym rynkiem zbytu na wołowinę dla Amerykanów. W omawianym okresie Stany Zjednoczone dostarczyły na Tajwan 21,8 tys. ton mięsa wołowego.
