Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

To mięso to polski hit eksportowy. Dlaczego w kraju jemy go tak mało?

  • Autor: op. AT
  • Data: 30-08-2022, 16:00
Polska wyprzedziła Węgry jako czołowy eksporter gęsiny, a jednak Polacy rzadko po to mięso sięgają. Jednym z powodów jest mit, że to mięso zbyt tłuste i kaloryczne. Tymczasem szefowie kuchni korzystają z gęsi chętnie, niektórzy przez cały rok.
To mięso to polski hit eksportowy. Dlaczego w kraju jemy go tak mało?
Polska wyprzedziła Węgry jako czołowy eksporter gęsiny, a jednak Polacy rzadko po to mięso sięgają. fot. mat. pras.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Gęsina tłusta? Szefowie kuchni mają inne zdanie

Polska wyprzedziła Węgry jako czołowy eksporter gęsiny, a jednak Polacy rzadko po to mięso sięgają. Jednym z powodów jest mit, że to mięso zbyt tłuste i kaloryczne. Tymczasem szefowie kuchni korzystają z gęsi chętnie, niektórzy przez cały rok.

Jeszcze 20 lat temu to węgierskimi gęśmi zajadali się Europejczycy i Azjaci. Dziś Polska zdominowała europejski rynek, a mięso polskiej gęsi „owsianej” jest popularne nawet w Hongkongu. Najwięcej zjadają go Niemcy, u których pojawia się na stołach bardzo często. Dlaczego więc w Polsce gęsina jest tylko daniem regionalnym?

Dalsza część artykułu (86%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

więcej informacji:

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!