Trendy na rynku boczku - analiza
- Autor: AT, portalspozywczy.pl
- Data: 18-07-2018, 13:51

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
W powszechnym odczuciu trudno o bardziej „niezdrowy” produkt niż boczek. Widoczne warstwy tłuszczu i mocno wysmażone płaty mięsa to widok, który odstrasza niejednego miłośnika bycia "fit". W dodatku od lat powszechnie znana jest wiedza o niekorzystnych dla zdrowia następstwach spożywania mięsa, w szczególności, czerwonego.
Polski boczek lepszy niż amerykański?
Co ciekawe, dużo mniejszym echem odbił się przygotowanego przez Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” i opublikowany w 2013 r. raport „Aktualna wartość odżywcza wieprzowiny, jej znaczenie w diecie i wpływ na zdrowie konsumentów”.
Jak wynika z dokumentu, rozwój rolnictwa w Polsce, w tym staranna selekcja zwierząt, pozwoliły w ciągu dwóch ostatnich dekad zwiększyć mięsność tuszy z 43 proc. do 57 proc. oraz ograniczyć zawartość tłuszczu w boczku do 35 proc. Wyniki badań laboratoryjnych pokazały, że w porównaniu z amerykańskimi normami ASDA, produkowany na terenie Polski boczek zawiera o 41 proc. mniej cholesterolu.
komentarze (5)
boczek powinien być zabroniony prawem ze względu na szkodliwość dla zdrowia
Odpowiedzjajnija brak Ci po prostu wiedzy! kto nie chce niech nie je! boczek jest wspaniały!
OdpowiedzDo Jajnina: nie, sam noczek jest ok, moze mylisz z przetworzonymi swinstwami, uwedz czy upiecz boczek z dobrze karmionej swini to zmienisz zdanie. Oczywiscie, nic w nadmiarze:)
OdpowiedzDo Jajninia: rozwiń swoją myśl , co rozumiesz przez szkodliwość? Szkodliwe jest również wdychanie smogu, palenie papierosów. Zawsze można być weganinem i jeść same warzywa podsypywane nawozani. Smacznego. Niech każdy je to co chce, a jak sie chce wypowiadać to niech ma choć jakąś wiedzę w temacie, a nie rzuca górnolotne hasła wyczytane w nagłówkach Internetu.
OdpowiedzTłuszcz jest nośnikiem smaku. Kto chce chudą wedlinę to kupuje indyka. A co dziś jest zdrowe? Warzywa które nie widzą słońca, wychodowane na wacie z ogromem pestycydów? Czy Jogurty owocowe co nie widziały owoców? A może bułka tarta w której jest cała tablica Mendelejewa? Jeśli chce się jeść zdrowo, to trzeba samemu sobie zorganizować produkty. Niestety obecna żywność to horror cywilizacji...kwestia naszego wyboru...ale boczek jest pycha 😉
Odpowiedz