Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

strefa premium

Trendy na rynku boczku - analiza

  • Autor: AT, portalspozywczy.pl
  • Data: 18-07-2018, 13:51
W dobie mody na produkty ekologiczne i wegetariańskie, warto pamiętać, że także w Polsce smak i zapach dobrze podsmażonego boczku ma wciąż wielu stałych miłośników. Co więcej, okazuje się, że nawet w tak statycznej na pozór kategorii pojawiają się ciekawe innowacje produktowe i nowości.
Trendy na rynku boczku - analiza
fot. ŁR

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

W powszechnym odczuciu trudno o bardziej „niezdrowy” produkt niż boczek. Widoczne warstwy tłuszczu i mocno wysmażone płaty mięsa to widok, który odstrasza niejednego miłośnika bycia "fit". W dodatku od lat powszechnie znana jest wiedza o niekorzystnych dla zdrowia następstwach spożywania mięsa, w szczególności, czerwonego.

Polski boczek lepszy niż amerykański?

Co ciekawe, dużo mniejszym echem odbił się przygotowanego przez Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” i opublikowany w 2013 r. raport „Aktualna wartość odżywcza wieprzowiny, jej znaczenie w diecie i wpływ na zdrowie konsumentów”.

Jak wynika z dokumentu, rozwój rolnictwa w Polsce, w tym staranna selekcja zwierząt, pozwoliły w ciągu dwóch ostatnich dekad zwiększyć mięsność tuszy z 43 proc. do 57 proc. oraz ograniczyć zawartość tłuszczu w boczku do 35 proc. Wyniki badań laboratoryjnych pokazały, że w porównaniu z amerykańskimi normami ASDA, produkowany na terenie Polski boczek zawiera o 41 proc. mniej cholesterolu.

Dalsza część artykułu (90%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (5)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • jajnina 2018-07-18 19:01:26

    boczek powinien być zabroniony prawem ze względu na szkodliwość dla zdrowia

    Odpowiedz
  • baconaman 2018-07-19 14:04:04

    jajnija brak Ci po prostu wiedzy! kto nie chce niech nie je! boczek jest wspaniały!

    Odpowiedz
  • bb 2018-07-20 09:21:46

    Do Jajnina: nie, sam noczek jest ok, moze mylisz z przetworzonymi swinstwami, uwedz czy upiecz boczek z dobrze karmionej swini to zmienisz zdanie. Oczywiscie, nic w nadmiarze:)

    Odpowiedz
  • Boczkomama 2018-07-20 18:49:27

    Do Jajninia: rozwiń swoją myśl , co rozumiesz przez szkodliwość? Szkodliwe jest również wdychanie smogu, palenie papierosów. Zawsze można być weganinem i jeść same warzywa podsypywane nawozani. Smacznego. Niech każdy je to co chce, a jak sie chce wypowiadać to niech ma choć jakąś wiedzę w temacie, a nie rzuca górnolotne hasła wyczytane w nagłówkach Internetu.

    Odpowiedz
  • branżowo 2018-07-23 18:57:07

    Tłuszcz jest nośnikiem smaku. Kto chce chudą wedlinę to kupuje indyka. A co dziś jest zdrowe? Warzywa które nie widzą słońca, wychodowane na wacie z ogromem pestycydów? Czy Jogurty owocowe co nie widziały owoców? A może bułka tarta w której jest cała tablica Mendelejewa? Jeśli chce się jeść zdrowo, to trzeba samemu sobie zorganizować produkty. Niestety obecna żywność to horror cywilizacji...kwestia naszego wyboru...ale boczek jest pycha 😉

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!