Trudna sytuacja producentów wieprzowiny. Konsumenci wybiorą kurczaka?
- Autor: RW,portalspozywczy.pl
- Data: 11-02-2016, 16:52

Eksperci z Zespołu Analiz Sektorowych PKO BP przypominają, że sytuacja ekonomiczno-finansowa przetwórców mięsa w okresie 1-3 kwartału 2015 r. była stabilna. Zwiększenie produkcji przetworów przy niskich cenach surowca pozwoliło na wzrost wyniku finansowego netto o 2 proc. w porównaniu rok do roku.
W ubiegłym roku na rynek mięsa wieprzowego wpływała rosnąca produkcja mięsa w Polsce oraz w całej Unii Europejskiej, co przyczyniło się do spadku cen i zmniejszenia się opłacalności chowu trzody. Kolejnym czynnikiem było utrzymane na kolejny rok rosyjskie embargo na import wieprzowiny.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
- Średnia roczna cen skupu żywca wieprzowego obniżyła się w 2015 r. o 11,7 proc. rok do roku, co miało wpływ na spadek cen detalicznych mięsa wieprzowego o 6,proc. rok do roku i wzrost konsumpcji tego asortymentu - podkreślają analitycy PKO BP.
W roku 2016 produkcja i pogłowie żywca wieprzowego powinny spadać. Zdaniem ekspertów wynika to opłacalności chowu trzody chlewnej, która pogarsza się z względu na niskie ceny skupu żywca wieprzowego, a także powoli rosnące ceny zbóż.
- Spodziewana niższa podaż żywca wieprzowego może przyczynić się do obniżenia ubojów w zakładach przetwórstwa mięsnego i w rezultacie do wyhamowania dynamiki wzrostu przychodów branży. Prawdopodobnie wyższe ceny surowca przy stabilnych cenach zbytu produktów spowodują pogorszenie wyniku finansowego przetwórców - przekonują eksperci. Jak dodają, szczególnie w drugiej połowie bieżącego roku prawdopodobny jest wzrost cen detalicznych mięsa wieprzowego i przetworów, co może przyczynić się do obniżenia konsumpcji wieprzowiny na rzecz mięsa drobiowego.
- W I poł. 2016 r. z uwagi na ograniczenie pogłowia trzody chlewnej, produkcja może zmniejszyć
się o 5 proc. rok do roku (1,1 mln ton). II poł. 2016 r. prawdopodobnie pogłębi spadek
produkcji żywca wieprzowego w Polsce (...) W 2016 r., szczególnie w drugiej połowie roku, prawdopodobny jest wzrost cen detalicznych mięsa wieprzowego i przetworów w wyniku przewidywanego zmniejszenia produkcji żywca wieprzowego - alarmują analitycy PKO PB.
Powiązane tematy:
-
Zakłady mięsne kuszą hodowców trzody profitami. "W końcu zauważyły rolnika"
-
Nowy pomysł na odbudowę polskiego sektora wieprzowego. Rusza Akademia Produkcji Prosiąt
-
Czy polski kurczak jest przygotowany do zimy? (analiza)
-
PKO: spodziewamy się spadku inflacji w lipcu do 15,3 proc.
-
Dlaczego polscy rolnicy rezygnują z hodowli świń? Są 3 główne powody
-
Mięso w sklepach drożeje na potęgę. Spadnie krajowe spożycie?
-
Gobarto broni ceny akcji podanej w wezwaniu. "Jest w przedziale wartości godziwej"
-
ARiMR: producenci trzody chlewnej złożyli 228 wniosków o pomoc
-
Ceny wieprzowiny w sklepach pójdą w górę?
-
Eksport polskiego drobiu wzrósł o połowę. Zdecydowały o tym 3 czynniki
komentarze (3)
To na co poszły te pieniądze z funduszy promocyjnych? Miały poprawić podaż a okazuje się, że jest odwrotnie! Wyrzucone pieniądze w błoto....
OdpowiedzCena żywca drobiowego waha się w ciągu tygodnia od 3 do 3.3 Obowiązuje cena dnia. Proponuję Kowalskiemu zadać pytanie w sklepie, dlaczego filet kosztuje od 13 do 15 zł skoro żywiec 3 zł kg. netto
OdpowiedzPrzecież żywiec nie ląduje u konsumenta na stole. Ile z kury da się zjeść? Przy uboju powstaje mnóstwo odpadów. Towar trzeba przerobić i dostarczyć do odbiorcy - to są wszystko koszty. Pośrednicy też narzucają spore marże.
Odpowiedz