Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Trudna sytuacja producentów wieprzowiny. Konsumenci wybiorą kurczaka?

  • Autor: RW,portalspozywczy.pl
  • Data: 11-02-2016, 16:52
- Opłacalność chowu trzody chlewnej, pogarszająca się ze względu na niskie ceny skupu żywca wieprzowego i powoli rosnące ceny zbóż, zapowiada spadek pogłowia i produkcji żywca wieprzowego w 2016 r. - przewidują analitycy PKO PB. W bieżącym roku, szczególnie w jego drugiej połowie, prawdopodobny jest wzrost cen detalicznych mięsa wieprzowego i przetworów, co może przyczynić się do obniżenia konsumpcji wieprzowiny na rzecz mięsa drobiowego.
Trudna sytuacja producentów wieprzowiny. Konsumenci wybiorą kurczaka?
Fot. Shutterstock

Eksperci z Zespołu Analiz Sektorowych PKO BP przypominają, że sytuacja ekonomiczno-finansowa przetwórców mięsa w okresie 1-3 kwartału 2015 r. była stabilna. Zwiększenie produkcji przetworów przy niskich cenach surowca pozwoliło na wzrost wyniku finansowego netto o 2 proc. w porównaniu rok do roku. 

W ubiegłym roku na rynek mięsa wieprzowego wpływała rosnąca produkcja mięsa w Polsce oraz w całej Unii Europejskiej, co przyczyniło się do spadku cen i zmniejszenia się opłacalności chowu trzody. Kolejnym czynnikiem było utrzymane na kolejny rok rosyjskie embargo na import wieprzowiny.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

- Średnia roczna cen skupu żywca wieprzowego obniżyła się w 2015 r. o 11,7 proc. rok do roku, co miało wpływ na spadek cen detalicznych mięsa wieprzowego o 6,proc. rok do roku i wzrost konsumpcji tego asortymentu - podkreślają analitycy PKO BP.

W roku 2016 produkcja i pogłowie żywca wieprzowego powinny spadać. Zdaniem ekspertów wynika to opłacalności chowu trzody chlewnej, która pogarsza się z względu na niskie ceny skupu żywca wieprzowego, a także powoli rosnące ceny zbóż. 

- Spodziewana niższa podaż żywca wieprzowego może przyczynić się do obniżenia ubojów w zakładach przetwórstwa mięsnego i w rezultacie do wyhamowania dynamiki wzrostu przychodów branży. Prawdopodobnie wyższe ceny surowca przy stabilnych cenach zbytu produktów spowodują pogorszenie wyniku finansowego przetwórców - przekonują eksperci. Jak dodają, szczególnie w drugiej połowie bieżącego roku prawdopodobny jest wzrost cen detalicznych mięsa wieprzowego i przetworów, co może przyczynić się do obniżenia konsumpcji wieprzowiny na rzecz mięsa drobiowego.

- W I poł. 2016 r. z uwagi na ograniczenie pogłowia trzody chlewnej, produkcja może zmniejszyć
się o 5 proc. rok do roku (1,1 mln ton). II poł. 2016 r. prawdopodobnie pogłębi spadek
produkcji żywca wieprzowego w Polsce (...) W 2016 r., szczególnie w drugiej połowie roku, prawdopodobny jest wzrost cen detalicznych mięsa wieprzowego i przetworów w wyniku przewidywanego zmniejszenia produkcji żywca wieprzowego - alarmują analitycy PKO PB. 

 

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • observator 2016-02-12 10:48:47

    To na co poszły te pieniądze z funduszy promocyjnych? Miały poprawić podaż a okazuje się, że jest odwrotnie! Wyrzucone pieniądze w błoto....

    Odpowiedz
  • farmiusz 2016-02-13 19:05:50

    Cena żywca drobiowego waha się w ciągu tygodnia od 3 do 3.3 Obowiązuje cena dnia. Proponuję Kowalskiemu zadać pytanie w sklepie, dlaczego filet kosztuje od 13 do 15 zł skoro żywiec 3 zł kg. netto

    Odpowiedz
  • @farmiusz 2016-02-18 10:23:13

    Przecież żywiec nie ląduje u konsumenta na stole. Ile z kury da się zjeść? Przy uboju powstaje mnóstwo odpadów. Towar trzeba przerobić i dostarczyć do odbiorcy - to są wszystko koszty. Pośrednicy też narzucają spore marże.

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!