Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Trudna sytuacja producentów wieprzowiny. Konsumenci wybiorą kurczaka?

- Opłacalność chowu trzody chlewnej, pogarszająca się ze względu na niskie ceny skupu żywca wieprzowego i powoli rosnące ceny zbóż, zapowiada spadek pogłowia i produkcji żywca wieprzowego w 2016 r. - przewidują analitycy PKO PB. W bieżącym roku, szczególnie w jego drugiej połowie, prawdopodobny jest wzrost cen detalicznych mięsa wieprzowego i przetworów, co może przyczynić się do obniżenia konsumpcji wieprzowiny na rzecz mięsa drobiowego.

Trudna sytuacja producentów wieprzowiny. Konsumenci wybiorą kurczaka?
Fot. Shutterstock

Eksperci z Zespołu Analiz Sektorowych PKO BP przypominają, że sytuacja ekonomiczno-finansowa przetwórców mięsa w okresie 1-3 kwartału 2015 r. była stabilna. Zwiększenie produkcji przetworów przy niskich cenach surowca pozwoliło na wzrost wyniku finansowego netto o 2 proc. w porównaniu rok do roku. 

W ubiegłym roku na rynek mięsa wieprzowego wpływała rosnąca produkcja mięsa w Polsce oraz w całej Unii Europejskiej, co przyczyniło się do spadku cen i zmniejszenia się opłacalności chowu trzody. Kolejnym czynnikiem było utrzymane na kolejny rok rosyjskie embargo na import wieprzowiny.

- Średnia roczna cen skupu żywca wieprzowego obniżyła się w 2015 r. o 11,7 proc. rok do roku, co miało wpływ na spadek cen detalicznych mięsa wieprzowego o 6,proc. rok do roku i wzrost konsumpcji tego asortymentu - podkreślają analitycy PKO BP.

W roku 2016 produkcja i pogłowie żywca wieprzowego powinny spadać. Zdaniem ekspertów wynika to opłacalności chowu trzody chlewnej, która pogarsza się z względu na niskie ceny skupu żywca wieprzowego, a także powoli rosnące ceny zbóż. 

- Spodziewana niższa podaż żywca wieprzowego może przyczynić się do obniżenia ubojów w zakładach przetwórstwa mięsnego i w rezultacie do wyhamowania dynamiki wzrostu przychodów branży. Prawdopodobnie wyższe ceny surowca przy stabilnych cenach zbytu produktów spowodują pogorszenie wyniku finansowego przetwórców - przekonują eksperci. Jak dodają, szczególnie w drugiej połowie bieżącego roku prawdopodobny jest wzrost cen detalicznych mięsa wieprzowego i przetworów, co może przyczynić się do obniżenia konsumpcji wieprzowiny na rzecz mięsa drobiowego.

- W I poł. 2016 r. z uwagi na ograniczenie pogłowia trzody chlewnej, produkcja może zmniejszyć
się o 5 proc. rok do roku (1,1 mln ton). II poł. 2016 r. prawdopodobnie pogłębi spadek
produkcji żywca wieprzowego w Polsce (...) W 2016 r., szczególnie w drugiej połowie roku, prawdopodobny jest wzrost cen detalicznych mięsa wieprzowego i przetworów w wyniku przewidywanego zmniejszenia produkcji żywca wieprzowego - alarmują analitycy PKO PB. 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

wieprzowina RSS ALERT    /    drób RSS ALERT    /    trzoda chlewna RSS ALERT    /    PKO BP RSS ALERT

KOMENTARZE (3)

  • observator 2016-02-12 10:48:47
    To na co poszły te pieniądze z funduszy promocyjnych? Miały poprawić podaż a okazuje się, że jest odwrotnie! Wyrzucone pieniądze w błoto....
  • farmiusz 2016-02-13 19:05:50
    Cena żywca drobiowego waha się w ciągu tygodnia od 3 do 3.3 Obowiązuje cena dnia. Proponuję Kowalskiemu zadać pytanie w sklepie, dlaczego filet kosztuje od 13 do 15 zł skoro żywiec 3 zł kg. netto
  • @farmiusz 2016-02-18 10:23:13
    Przecież żywiec nie ląduje u konsumenta na stole. Ile z kury da się zjeść? Przy uboju powstaje mnóstwo odpadów. Towar trzeba przerobić i dostarczyć do odbiorcy - to są wszystko koszty. Pośrednicy też narzucają spore marże.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.226.241.176
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!