Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Trwają konsultacje publiczne ws. brojlerów

30 marca Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) rozpoczął proces konsultacji publicznych on-line na temat projektu raportu naukowego dotyczącego wpływu selekcji genetycznej brojlerów na ich dobrostan.


Autor: FAMMU/FAPA
Data: 15-04-2010, 13:44

Opinie na temat 69-stronicowego dokumentu, dostępnego na stronie internetowej EFSA, można przesyłać do dnia 14 kwietnia br. do godz. 12.00. (http://www.efsa.europa.eu/en/consultations/call/ahaw100330.htm) W sierpniu 2009 r. Komisja Europejska zwróciła się do EFSA z wnioskiem o przedstawienie dwóch opinii naukowych: pierwszej - dotyczącą wpływu selekcji genetycznej na dobrostan i odporność na stres brojlerów w produkcji przemysłowej oraz drugiej - na temat dobrostanu stad rodzicielskich i prarodzicielskich hodowanych dla celów reprodukcyjnych.

W celu opracowania opinii, EFSA zaapelowała do wszystkich zainteresowanych stron z UE (urzędów, organizacji rządowych i pozarządowych, firm produkcyjnych, instytutów naukowych, uczelni wyższych itp.) o przedstawienie najnowszych, dostępnych danych naukowych. Projekt raportu, będący przedmiotem trwających obecnie konsultacji, został przygotowany na podstawie informacji przesłanych do EFSA w październiku 2009 r.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Raport posłuży Komisji Europejskiej do opracowania sprawozdania, które zostanie przekazane Parlamentowi Europejskiemu i Radzie do dnia 31 grudnia 2010 r. Z poprzedniego raportu EFSA z dn. 21 marca 2000 r. wynika, Ŝe selekcja genetyczna wpływa znacząco na eliminację problemów związanych z dobrostanem brojlerów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

EFSA RSS ALERT    /    dobrostan zwierząt RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.25.169
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!