Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

TTIP zagraża polskiemu drobiarstwu

  • Autor: RW, portalspozywczy.pl
  • Data: 15-04-2016, 10:06
Zdaniem Magdaleny Panasiuk-Krasińskiej, wiceprezes SuperDrob, polskie drobiarstwo mogłoby skorzystać na TTIP, jeżeli amerykański rynek otworzył by się na naszych producentów. Amerykanom zależy jednak przede wszystkim na eksporcie swojego drobiu do Unii Europejskiej.
TTIP zagraża polskiemu drobiarstwu
Magdalena Panasiuk-Krasińska, wiceprezes Handlu SuperDrob S.A. Fot. SuperDrob

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

- Jeżeli amerykański rynek otworzyłby się na nas jako producentów i udało by nam się dodatkowo certyfikować nasze produkty na podwyższonym standardzie w stosunku do standardów produkcyjnych Stanów Zjednoczonych, to tak – byłaby to szansa. Wiadomo jednak, że USA są zainteresowane przede wszystkim eksportem swoich produktów i otwarcie własnego rynku na dostawców z Unii Europejskiej będą warunkować otwarciem rynku unii dla produktów amerykańskich - wyjaśnia wiceprezes SuperDrob.

Jak dodaje, taki układ byłby niekorzystny zarówno dla Europy, jak i samej Polski. Stany Zjednoczone są olbrzymim producentem drobiu, który oferowany jest w cenach niższych niż europejskie, a przy tym jest produkowany w zupełnie innych standardach.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!