UE: Mięso drobiowe najdroższe od półtora roku
- Autor: KIPDiP
- Data: 21-07-2017, 14:04

Z analizy KIPDiP opartej na danych historycznych wynika jednak, że wkrótce ceny drobiu na wspólnotowym rynku mogą ustalić swoje maksima. W ciągu ostatnich pięciu lat prawidłowością było, że wartości tuszek kurczęcych od początku roku notowały wzrosty, a od sierpnia trend się odwracał.
- Przeciwko dalszym wzrostom ceny tuszki brojlerowskiej w Europie, oprócz czynników sezonowych, przemawia także wzrost konkurencyjności drobiu brazylijskiego. Nękani kolejnymi skandalami tamtejsi producenci tak obniżyli ceny, że są one na poziomach kilkuletnich minimów – wskazuje Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Według obliczeń KIPDiP różnica w średniej cenie mięsa europejskiego w stosunku do mięsa brazylijskiego wynosi ponad 55 procent. Mariusz Szymyślik twierdzi także, że Brazylijczyków wspomaga kurs reala do euro. Brazylijska waluta po wcześniejszych wielomiesięcznych wzrostach od początku tego roku systematycznie traci.
Na polskim rynku mięsa hodowcy i producenci również cieszą się letnimi wzrostami cen. Jednak według prognoz KIPDiP po wrześniu koniunktura powinna się znacząco ochłodzić. Przyczyną będzie obserwowana nierównowaga podażowo-popytowa oraz gorsze perspektywy eksportowe. Zdaniem Izby czynnikiem równie kłopotliwym dla eksporterów jak restrykcje związane z grypą ptaków może okazać się umocnienie złotego. Średniomiesięczne kursy do euro od początku tego roku w każdym miesiącu są mniej korzystne niż rok wcześniej, a w maju i czerwcu umocnienie polskiego pieniądza istotnie przekroczyło 4 procent.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Czy polski kurczak jest przygotowany do zimy? (analiza)
-
Oto najszybciej rosnący segment polskiego rolnictwa? "Tempo wręcz kosmiczne"
-
Mięso w sklepach drożeje na potęgę. Spadnie krajowe spożycie?
-
Gobarto broni ceny akcji podanej w wezwaniu. "Jest w przedziale wartości godziwej"
-
Branża drobiarska pobiła rekord. To duży sukces, ale i zagrożenie
-
Eksport polskiego drobiu wzrósł o połowę. Zdecydowały o tym 3 czynniki
-
Inflacja im niestraszna. Ten kraj zaspokaja dziś światowy popyt na drób
-
mięso na wtorek
Prezes Cedrobu: W branży spożywczej nie ma kryzysu
-
Turcja nie chce się już kojarzyć z drobiem
-
Szczepienie drobiu przeciwko Salmonelli powoduje antybiotykooporność
komentarze (0)