UE produkuje i je mniej wołowiny
Produkcja wołowiny w UE w 2020 roku zmalała o 1,2 proc. W 2021 roku przewidywany jest spadek o 0,9 proc. Mniejsze okazało się również spożycie wołowiny, które w 2020 r. spadło o 2,5 proc., zaś w 2021 r. ma spaść o 1 proc.

Produkcja wołowiny w UE nadal maleje. W ubiegłym roku odnotowano spadek o 1,2 proc., który wynikał głównie ze zmian we Włoszech, Hiszpanii, Rumunii, Austrii i Belgii.
Jak podaje KE, w 2021 r. spodziewany jest dalszy spadek produkcji wołowiny, o 0,9 proc., ze względu na dostosowania strukturalne w tym sektorze, kontynuację działań w zakresie COVID-19 w wielu krajach UE oraz niski popyt ze strony gastronomii.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Spożycie wołowiny spadło do 10,3 kg na mieszkańca w 2020 r. (-2,5 proc.). Zdaniem Komisji trend ten może utrzymać się w 2021 r. Zgodnie z szacunkami spadek ma wynieść 1 proc., pomimo ożywienia popytu w drugiej połowie 2021 r. związanego z zakładanym otwarciem restauracji i powrotu turystyki.
Więcej na Farmer.pl


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.