UE: Rosną ceny skupu trzody chlewnej
Od początku lutego stosunkowo szybko rośnie przeciętna cena zakupu trzody chlewnej w UE. Według danych Komisji Europejskiej w drugim tygodniu lutego za żywiec płacono przeciętnie 1,34 EUR/kg w porównaniu z 1,31 EUR/kg dwa tygodnie wcześniej - podają eksperci BGŻ.
Obecna cena jest najwyższą zanotowaną od połowy października 2009 roku. Wciąż jednak obecna cena jest o 0,3 proc. niższa od pięcioletniej średniej ceny dla tego okresu.
Poprawie sytuacji na unijnym rynku wieprzowiny sprzyja wyraźne osłabienie się euro wobec dolara notowane w ostatnich tygodniach. To sprawia, że unijna wieprzowina na rynkach azjatyckich i rynku rosyjskim staje się bardziej konkurencyjna cenowo. Jeśli utrzyma się obecna tendencja na rynku walutowym, można oczekiwać dalszej poprawy sytuacji unijnych producentów trzody chlewnej.
