Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

UE: w roku 2016 spadnie dynamika wzrostu produkcji mięsa

Według Prognoz Komisji Europejskiej w kolejnych dwóch latach obniży się dynamika wzrostu produkcji mięsa w UE-28. Zarówno w 2016 jak i 2017 r. wzrost wynieść ma 0,7 proc., w stosunku do dość znacznego, bo 3,6-proc. wzrostu w 2015 r. - przypomina Mariusz Dziwulski, ekspert ds. analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

UE: w roku 2016 spadnie dynamika wzrostu produkcji mięsa
Fot. Shutterstock

Autor: BGŻ BNP Paribas
Data: 15-03-2016, 14:26

Jak wyjaśnia największy wpływ na zwiększenie unijnej produkcji mięsa będzie miała większa produkcja drobiu. Według prognoz Komisji w 2016 r. wyniesie ona 14 mln t i będzie o 1,7 proc. wyższa niż przed rokiem. Niemniej będzie to wyraźnie mniejszy wzrost niż odnotowany rok wcześniej (3,7 proc.). 

- Prognozy Komisji Europejskiej dla 2016 r. są zbliżone do tych prezentowanych w jesiennym raporcie tej instytucji. Kolejny rok (2017) może przynieść natomiast dalsze spowolnienie wzrostu produkcji drobiu w skali Unii. Według najnowszych prognoz wynieść ma ona 14,17 mln t i być o 1,2 proc. wyższa niż w 2016 r. Wzrost napędzany będzie w głównej mierze zwiększającą się konsumpcją wewnątrz UE a nie sprzedażą zagraniczną (poza UE). Według opublikowanych prognoz eksport mięsa drobiowego z UE-28 w 2016 r. zwiększyć ma się o 0,5 proc. natomiast 2017 r. przynieść może spadek eksportu o 2 proc.. Jest to związane ze zwiększającą się konkurencją na rynku międzynarodowym - dodaje.

Konsumpcja mięsa drobiowego per capita, przy również hamującej dynamice w 2016 i 2017 r., średnio w Unii zwiększyć się może natomiast o odpowiednio 1,6 i 1,3 proc..

W roku 2016 spowalniająco na wzrost produkcji mięsa w UE ogółem będzie oddziaływać obniżenie produkcji wieprzowiny.

- Spadek produkcji będzie jednak niewielki i wyniesie 0,3 proc.. Pomimo tego, realizacja takiej prognozy oznacza, że produkcja tego mięsa utrzyma się na dość wysokim poziomie (23,3 mln t). Przypomnijmy, że prognozy USDA dla Unii mówią o niewielkim (0,5 proc.) wzroście produkcji mięsa wieprzowego w 2016 r. (patrz Agro Tydzień nr 433 z dn. 29.02). Komisja oczekuje natomiast wzrostu produkcji w 2017 r. o 0,7 proc., co oznaczałoby rekordową produkcję w skali Unii. Na wzrost produkcji w krajach Wspólnoty korzystnie wpływać będzie eksport wieprzowiny w dwóch kolejnych latach. Oczekuje się, że w 2016 i 2017 r. wzrośnie on odpowiednio o 3 i 5 proc. przy jednoczesnym spadku importu o 4 i 1 proc.. Tendencji do wzrostu nie wykazywać będzie natomiast konsumpcja wewnątrzunijna mięsa wieprzowego. Spożycie per capita zarówno w 2016, jak i 2017~r. wyniesie 32,2 kg/os. i będzie o 1 proc. niższe niż w 2015 r. - wyjaśnia Dziwulski.

Produkcja mięsa wołowego ma w bieżącym roku wzrosnąć ma o 1,8 proc. 

- Jest to o 1,3 p. proc. mniejszy wzrost niż w 2015 r. W 2017 roku spodziewane jest już zmniejszenie produkcji o 0,1 proc.. Spadek przyczyni się do mniejszego eksportu mięsa wołowego, a także mniejszej sprzedaży zagranicznej zwierząt żywych. Wciąż wzrostową tendencją charakteryzować się prawdopodobnie będzie konsumpcja wewnętrzna, choć jej dynamika będzie zdecydowanie mniejsza. Wg prognoz spożycie per capita zwiększy się r/r o 1,6 proc. w 2016 r. i 0,3 proc. w 2017 r., w stosunku do 1,8 proc. w 2015 r. - Mariusz Dziwulski, ekspert ds. analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas. 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Mariusz Dziwulski RSS ALERT    /    produkcja mięsa RSS ALERT    /    Unia Europejska RSS ALERT    /    BGŻ BNP Paribas RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 100.24.125.162
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!