UE zwiększyła eksport wieprzowiny do USA
Dane za pierwsze półrocze 2012 roku wskazują na zwiększenie się poziomu eksportu unijnego mięsa wieprzowego do Stanów Zjednoczonych w stosunku do analogicznego okresu sprzed roku. Sprzedaż europejskiej wieprzowiny do USA osiągnęła wolumen prawie 23 tys. ton wobec 22 tys. ton w pierwszym półroczu 2011, co stanowi wzrost o 6,5 proc. - zwraca uwagę Agnieszka Różańska, dyrektor ds. projektów międzynarodowych UPEMI.

Wartość eksportu z Unii Europejskiej do USA w pierwszym półroczu 2012 roku przekroczyła 80 mln EUR i była o przeszło 12 proc. wyższa niż przed rokiem.
Wzrosła także wartość i wolumen eksportu mięsa wieprzowego z Polski do USA - według danych ministerstwa rolnictwa, po dziesięciu miesiącach 2012 roku eksport mięsa wieprzowego do Stanów Zjednoczonych wyniósł 1,35 tys. ton wolumenowo wobec 1,23 tys. ton w podobnym okresie rok wcześniej. Wartościowo eksport wieprzowiny do USA wzrósł do 4,83 mln EUR, z 3,66 mln EUR w okresie styczeń-październik 2011 r.
Agnieszka Różańska przypomina jednak, że w 2011 roku w eksporcie mięsa wieprzowego do USA Polska odnotowała spadek w ujęciu wartościowym do 4,35 mln EUR, z prawie 6 mln EUR w 2010 roku.
- W 2011 r. polscy producenci wyeksportowali na rynek amerykański 1,44 tys. ton wieprzowiny, czyli o 22 proc. mniej niż w 2010 r. Wpływ na tak znaczny spadek sprzedaży polskiej wieprzowiny miało m. in. zmniejszenie krajowej produkcji mięsa wieprzowego i pogłowia świń, jak również wahania cen pasz - ocenia dyrektor ds. projektów międzynarodowych UPEMI.
Stany Zjednoczone produkują rocznie ok. 10 mln ton mięsa wieprzowego. Prognozy USDA, rządowej agencji do spraw rolnictwa zakładały, że w 2012 roku amerykańskie firmy wyprodukują o niespełna 2 proc. więcej wieprzowiny.
Aby zaspokoić krajowy popyt USA importuje część wieprzowiny. W 2011 roku całkowity wolumen importu mięsa wieprzowego do Stanów Zjednoczonych (nie tylko z Unii Europejskiej), wyniósł 364 tys. ton i był niższy od wielkości z roku 2010 o 26 tys. ton, co stanowi ok. 6 proc. Jednak według założeń USDA całkowity import wieprzowiny za 2012 rok miał minimalnie wzrosnąć do poziomu 367 tys. ton. - Również rok 2013 przyniesie wzrost importu wieprzowiny do USA, który może sięgnąć nawet 4 proc., do poziomu 381 tys. ton - dodaje Agnieszka Różańska.
Przeczytaj także:
Wiesław Różański: W tym roku może zniknąć 30 proc. zakładów mięsnych


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.