• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Unijna produkcja drobiu będzie rosła

Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) prognozuje, że unijna produkcja drobiu wzrośnie w 2012 r. i 2013 r., korzystając ze zwiększenia spożycia wewnętrznego oraz eksportu, jako gatunku mięsa najmniej dotkniętego globalnym kryzysem gospodarczym - podaje FAMMU/FAPA.
  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 19-09-2012, 13:58

Produkcja mięsa kurcząt brojlerów w 2012 r. wzrośnie wobec 2011 r. o ok. 2 proc. do 9,48 mln ton. Wzrosty odnotują prawie wszystkie państwa członkowskie przodujące w produkcji drobiarskiej, z wyjątkiem Francji, w której produkcja obniży się prawdopodobnie o ok. 2-3 proc. Jest to spowodowane bankructwem francuskiej firmy Doux, największego w UE producenta drobiu o wartości sprzedaży ok. 1,4 mld EUR w 2011 r.

Według USDA, w 2013 r. unijna produkcja brojlerów wzrośnie ponownie, ale już z mniejszym stopniu (o ok. 1 proc.), do 9,58 mln ton. Wzrostowi spożycia w tym i następnym roku będzie sprzyjało utrzymywanie się spowolnienia gospodarczego, ponieważ konsumenci będą nadal wybierali tańsze mięso drobiu kosztem droższego mięsa czerwonego. Sprzedaż tańszych elementów kurczęcych (nogi, skrzydełka) będzie rosła w szybszym tempie niż elementów droższych (piersi i całe tuszki).

Wzrost cen zbóż, zapoczątkowany tegorocznej wiosny, bezpośrednio wpłynie na koszty produkcji mięsa. W drugiej połowie br. i w 2013 r. zmaleje znacznie marża przetwórców drobiu. W obydwu latach zwiększy się dodatni bilans w unijnym handlu zagranicznym mięsem kurcząt. Dynamika wzrostu eksportu będzie wyższa niż importu. Największymi dostawcami mięsa kurcząt na rynek UE pozostaną Brazylia i Tajlandia.

Wznowienie importu tajskiego surowego mięsa kurcząt od 1 lipca 2012 r. wpłynie na wzrost dostaw z Tajlandii w drugiej połowie tego roku kosztem Brazylii. Zwyżka unijnego eksportu mięsa kurcząt w 2012 r. o 4,5 proc. i o ponad 3 proc. w 2013 r. będzie stymulowany znacznym wzrostem wysyłek tańszych elementów do krajów afrykańskich (głównie Baninu, RPA i Ghany), które staną się największym odbiorcą unijnego mięsa brojlerów. Zwiększeniu dostaw do Rosji będzie sprzyjało przystąpienie tego kraju do Światowej Organizacji Handlu (WTO).

Spadek eksportu do Arabii Saudyjskiej będzie wynikiem bankructwa firmy Doux, głównego dostawcy mrożonych całych tuszek brojlerów na tamtejszy rynek. USDA przewiduje, że po kilku latach sukcesywnego spadku, w 2012 r. i 2013 r. unijna produkcja mięsa z indyków wzrośnie, głównie w Wielkiej Brytanii, Polsce i Hiszpanii. Niższy poziom produkcji zanotują Francuzi ze względu na spadek opłacalności. W tym i kolejnym roku wzrośnie również spożycie mięsa indyczego w UE, zwłaszcza w Hiszpanii i Wielkiej Brytanii, gdzie znaczny sukces odniosły kampanie promocyjne.

Spożycie tego gatunku mięsa na jednego mieszkańca rocznie pozostanie najwyższe w Niemczech i będzie o połowę wyższe niż średnia unijna (ok. 4 kg). W tym roku eksport mięsa indyczego wzrośnie o 2 proc., największymi odbiorcami będą kraje afrykańskie i Rosja. Przywóz będzie stabilny, nie przekroczy kwot importowych.

Powiązane tematy:

Partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!