Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Unijny certyfikat dla kiełbasy białej parzonej jeszcze w 2016

  • Autor: PAP
  • Data: 09-02-2016, 15:00
Jeszcze w tym roku kiełbasa biała parzona wielkopolska ma uzyskać unijny certyfikat, o który starają się wielkopolscy wędliniarze. Tradycyjny wielkanocny przysmak stanie się kolejną, obok m.in. rogala świętomarcińskiego czy smażonego sera wielkopolskiego, kulinarną wizytówką regionu w Unii Europejskiej.
Unijny certyfikat dla kiełbasy białej parzonej jeszcze w 2016
Jacek Marcinkowski, honorowy prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP (fot. cechrzeznikow.pl)

Biała kiełbasa tradycyjnie stawiana jest na wielkopolskim, wielkanocnym stole. Wielkanoc w polskiej tradycji uchodzi za najbardziej mięsne święto.

Jak powiedział we wtorek PAP honorowy prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP Jacek Marcinkowski, przyszłoroczna Wielkanoc ma być pierwszą, w trakcie której Wielkopolanie będą mogli nabyć kiełbasę białą parzoną wielkopolską z unijnymi oznaczeniami.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

"Dopełnione zostały już wszystkie procedury konieczne do spełnienia w kraju, spodziewamy się, że do końca roku kiełbasa uzyska unijny certyfikat. Biała kiełbasa jest produkowana w całej Polsce, ale nasza wyróżnia się smakiem i wyglądem: jest szara na przekroju, zawiera czosnek, majeranek, pieprz - naturalne przyprawy, bez żadnych dodatków" - powiedział.

Jak podkreślił, kiełbasa biała parzona wielkopolska ma szanse zainteresować konsumentów także spoza Wielkopolski i kraju.

"Naszą ambicją jest, by Wielkopolska miała w UE swój charakterystyczny, mięsny akcent. Region jest znany z rogali świętomarcińskich, teraz może kojarzyć się także z dobrą kiełbasą" - powiedział Marcinkowski.

Obecnie producenci tradycyjnych wędlin mogą starać się o lokalny certyfikat jakości, przyznawany rokrocznie w ramach akcji "Wielkanoc Mięsne Święta - Polska Tradycja". W tym roku kiełbasę białą parzoną wielkopolską testom poddało 17 producentów.

We wtorek w Poznaniu ocenie zostało poddanych w sumie sześć produktów: poza kiełbasą białą parzoną wielkopolską były to też szynka rolka wielkopolska, wędzonka krotoszyńska, kiełbasa polska wędzona, ogonówka wędzona i polędwica wędzona. Certyfikację przeprowadzali członkowie dwóch komisji - konsumentów i ekspertów. Oceniany był wygląd zewnętrzny, kolor, przekrój i smak.

"Smakując to, co do tej pory otrzymaliśmy mogę stwierdzić, że w tym roku znacznie podniosła się jakość kiełbasy polskiej wędzonej, lepsze są też i pozostałe wyroby. Kiełbasy białe są albo dobre, albo poprawne. Tu można naprawdę wybrać wędliny na wielkanocny stół. To my, konsumenci wymuszamy na zakładach mięsnych dbałość o coraz lepszy produkt, z coraz mniejszą ilością chemii. Oczywiście wciąż ważne jest, w jakim sklepie robimy zakupy" - powiedział PAP degustujący wędliny ekspert kulinarny Juliusz Podolski.

Ogłoszenie wyników certyfikacji nastąpić ma 12 marca. Jak zapowiedział Jacek Marcinkowski, tego dnia na Starym Rynku w Poznaniu odbędzie się promocja regionalnych wyrobów wędliniarskich na wielkanocny stół.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!