Upadające firmy mięsne na Węgrzech mogą mieć niekorzystny wpływ na polski eksport trzody chlewnej
Analitycy BGŻ ostrzegają, że upadające firmy z sektora przetwórstwa mięsnego na Węgrzech mogą mieć niekorzystny wpływ na polski eksport trzody chlewnej.
Według danych Eurostatu w pierwszych dziewięciu miesiącach z Polski wyeksportowano na Węgry 8,2 tys. ton trzody chlewnej żywej, o wartości 9,5 mln euro. Stanowiło to 2/3 polskiego eksportu tego produktu.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
- Eksport na ten rynek ma tendencję wzrostową i w ciągu roku wzrósł o 15 proc. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku mięsa wieprzowego, gdzie 14 proc. polskiego eksportu jest kierowane na Węgry. W wypadku pogorszenia się sytuacji dla branży przetwórstwa mięsa w tym kraju, utrzymanie dotychczasowego poziomu eksportu może być zagrożone - oceniają w swoim raporcie analitycy Banku BGŻ.
Powiązane tematy:
-
Cedrob ogłosił wezwanie na Gobarto. 7,25 zł za akcję skusi udziałowców?
-
Refundacja wydatków na bioasekurację. Do kiedy można składać wnioski?
-
Ile Polacy wydadzą na grillowanie w 2022 roku i co najchętniej kupują?
-
Antybiotyki w mięsie to mit? Branża tłumaczy skąd się wziął
-
Rząd chce pomóc producentom trzody. Jest projekt
-
Kolejne wzrosty cen skupu trzody chlewnej i bydła
-
Mięsna Paczka: Chcemy dotrzeć do 100 tysięcy polskich rodzin (wywiad)
-
Gnojowica na cenzurowanym? Hodowcy: To jedyny taki przepis w Europie
-
Mięso z przyszłości pod znakiem zapytania. "Nadzieje zderzają się z rzeczywistością"
-
UE będzie dyskryminować czerwone mięso? Branża apeluje do ministra
komentarze (0)