Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Upadające firmy mięsne na Węgrzech mogą mieć niekorzystny wpływ na polski eksport trzody chlewnej

  • www.farmer.pl
  • Autor: farmer.pl
  • Data: 20-12-2012, 12:53
Węgierski sektor przetwórstwa mięsnego ma spore problemy. Okazuje się, że nie jest to obojętne dla polskich eksporterów i utrzymania dotychczasowego poziomu eksportu żywych świń z Polski na Węgry.

Analitycy BGŻ ostrzegają, że upadające firmy z sektora przetwórstwa mięsnego na Węgrzech mogą mieć niekorzystny wpływ na polski eksport trzody chlewnej.

Według danych Eurostatu w pierwszych dziewięciu miesiącach z Polski wyeksportowano na Węgry 8,2 tys. ton trzody chlewnej żywej, o wartości 9,5 mln euro. Stanowiło to 2/3 polskiego eksportu tego produktu.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

- Eksport na ten rynek ma tendencję wzrostową i w ciągu roku wzrósł o 15 proc. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku mięsa wieprzowego, gdzie 14 proc. polskiego eksportu jest kierowane na Węgry. W wypadku pogorszenia się sytuacji dla branży przetwórstwa mięsa w tym kraju, utrzymanie dotychczasowego poziomu eksportu może być zagrożone - oceniają w swoim raporcie analitycy Banku BGŻ.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!