• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

W 2008 r. mocno spadła produkcja wieprzowiny

W roku 2008 produkcja wieprzowiny była w Polsce prawdopodobnie o 10 proc. mniejsza a wołowiny o 5-7 proc. większa.
  • Autor: Michał Koleśnikow - analityk rynków mięsa, Bank BGŻ
  • Data: 06-01-2009, 12:15

Rynek mięsa wieprzowego zarówno w Polsce jak i UE pozostaje w dużej mierze pod wpływem tendencji wywołanych wzrostem cen surowców rolnych zapoczątkowanych w 2007 roku. Gwałtowny wzrost cen pasz, w warunkach niskich cen zbytu żywca, oznaczał drastyczny spadek opłacalności tego kierunku produkcji. Rolnicy zareagowali na tę sytuację silną redukcją stada podstawowego - wg GUS na koniec lipca 2008 r. pogłowie loch było już o 23 proc. niższe niż rok wcześniej. Pogłowie świń ogółem spadło zaś do 15,4 mln szt. - najniższego poziomu od 25 lat i 15 proc. niższego niż rok wcześniej. Od końca 2007 r. produkcja mięsa wieprzowego systematycznie maleje, a od II kwartału 2008 r. spadek nabrał jeszcze większego tempa. Prawdopodobnie w II połowie 2008 r. spadek produkcji w relacji rocznej wyniesie około 12 proc., natomiast w całym 2008 r. może wynieść około 10 proc.

Sytuacja po stronie produkcji znalazła już swoje odzwierciedlenie w cenach skupu. W II połowie ub.r. ceny za żywiec wieprzowy mogą być o 15-20 proc. wyższe niż rok wcześniej, przy czym w ostatnim kwartale br. ceny mogą być wyższe nawet o 25 proc. Oprócz niskiego poziomu produkcji, wysokim cenom sprzyja również obecny niski kurs złotego wobec euro, ograniczający możliwości uzupełnienia niedoborów na rynku krajowym tanim importem z krajów UE. W obecnych warunkach chów świń stał się ponownie bardzo opłacalny, co powinno zaowocować wzrostem produkcji wieprzowiny. Nie stanie się to jednak wcześniej niż w drugiej połowie 2009 roku. Dlatego też, należy oczekiwać, że w całym 2009 r. produkcja będzie niższa niż w roku obecnym, a ceny nadal będą utrzymywać się na poziomie znacznie wyższym niż przeciętnie w ostatnich pięciu latach.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Odwrotnie niż w przypadku świń, w mijającym roku pogłowie bydła wzrastało. Według GUS na koniec czerwca liczebność stada wzrosła do 5,757 mln sztuk, tj. o 1,1 proc. więcej w relacji rocznej. Prawdopodobnie na wzrost pogłowia wpływ miała większa liczba odchowywanych cieląt, gdyż liczba krów wzrosła jedynie o 0,7 proc. Według prognoz IERiGŻ w 2009 r. pogłowie bydła wzrośnie o kolejne 1-2 proc. Dzięki większej liczebności stada zwiększa się również produkcja wołowiny. Wg GUS w pierwszych trzech kwartałach ub.r. wzrost wyniósł 6 proc. w relacji rocznej. W całym 2008 r. oczekujemy, że może zostać wyprodukowane o 5-7 proc. więcej wołowiny, a w 2009 r. produkcja będzie nadal wzrastać.

Od początku ub.r. ceny skupu bydła były dość stabilne na poziomie nieznacznie wyższym niż przed rokiem. Można oczekiwać, że w całym 2008 r. przeciętna cena będzie o około 1 proc. wyższa niż w roku ubiegłym. Osłabienie złotego, wysokie ceny wieprzowiny oraz niska podaż wołowiny na rynku unijnym będą sprzyjały dalszemu powolnemu umacnianiu się cen, jednakże rosnąca produkcja krajowa i możliwe ograniczenie popytu w związku ze spowolnieniem gospodarczym będą ograniczały możliwości wzrostu cen.

więcej informacji:

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!