W 2010 r. zmniejszy się spożycie wołowiny w Argentynie
Ze względu na szacowany spadek produkcji wołowiny w Argentynie w 2010 roku, konsumpcja tego gatunku mięsa może obniżyć się z 70 kg/osobę do 50 kg/osobę - podaje FAMMU/FAPA.
Według argentyńskich analityków, w 2010 roku produkcja wołowiny obniży się o około 1 mln ton, natomiast liczba ubojów bydła zmniejszy się o 30 proc. do 11,5 mln sztuk (w 2009 roku ubito rekordową ilość 16,3 mln sztuk bydła). Ubiegłoroczny wysoki poziom ubojów bydła był wynikiem restrykcyjnej polityki rządu argentyńskiego, który kontroluje poziom cen na rynku wewnętrznym.
Ponadto na redukcję bydła wpłynęła uciążliwa susza trwająca od połowy 2008 roku. Ograniczona podaż skutkuje wzrostem cen wołowiny w Argentynie. W ciągu miesiąca (od 13 stycznia do 13 lutego br.) zwiększyły się one o 40 proc. Wzrost cen wpływa na działania rządu argentyńskiego, który zamierza dalej kontrolować handel wołowiną w 2010 roku.
Władze argentyńskie zapowiedziały, że wydawanie licencji oraz rozdział tzw. kwoty hiltońskiej będzie dystrybuowany do producentów, którzy dostarczają na rynek wewnętrzny mięso po niskich cenach.
