W 2016 r. kura nioska zniosła średnio 219 jaj
- Autor: PAP
- Data: 14-04-2017, 15:26

Według danych przedstawionych przez Urząd, w 2014 r. kury znosiły najwięcej jaj - średnio 228. Najmniej, bo 195, jedna kura zniosła w 2012 r.
Z opublikowanych danych GUS wynika, że Polacy jedzą coraz mniej jaj. Ich spożycie na przestrzeni dekady (2005-2015) spadło z 215 do 144 rocznie. W roku 2014. było to 155 jaj, w 2013 - 148, w 2012 - 140, w 2010 - 202.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
GUS podał, że w 2015 r. w Polsce wyprodukowano 10,47 mld jajek. Najwięcej, bo 34,5 proc. w woj. wielkopolskim, a najmniej - 1,2 proc. - w woj. opolskim. Na drugiej pozycji było Mazowsze (18,9 proc.) W pozostałych województwach produkcja nie przekroczyła 7 proc.
Z informacji GUS wynika ponadto, że przeciętna cena jaj w ostatnich latach lekko wzrosła. W lutym 2017 r. na targowisku wynosiła ona 0,7 zł. W 2016 r. należało zapłacić przeciętnie 0,67 zł; w 2015 - 0,66 zł; w 2014 - 0,66 zł.

Powiązane tematy:
-
Inflacja znowu rośnie! Tarcze antyinflacyjne przedłużone do końca roku
-
GUS: W lipcu przesunięcie oczekiwań inflacyjnych w kierunku niższej inflacji
-
Sprzedaż hurtowa przedsiębiorstw handlowych w czerwcu wzrosła o 32,8 proc. rdr
-
Stopa bezrobocia w czerwcu wyniosła 4,9 proc.
-
Drożyzna dopiero przed nami? Ceny skupu podstawowych produktów dramatycznie rosną
-
GUS: W lipcu poprawa nastrojów konsumenckich
-
Szczyt inflacji w połowie jesieni? To nie żywność napędza drożyznę
-
Inflacja w czerwcu najwyższa od 25 lat. Co zdrożało najbardziej?
-
Jagodzianki grozy. Inflacja coraz bardziej namacalna
-
Obniżka dolnej stawki PIT będzie wspierać konsumpcję w II poł. roku
komentarze (0)