Najstarsze znalezione na ziemiach polskich pisanki pochodzą z końca X wieku, a odkryto je na opolskiej wyspie Ostrówek. Do elementów symboliki wielkanocnej włączono je w procesie chrystianizacji i miały symbolizować nadzieję z wiary w zmartwychwstanie Chrystusa.

Współcześnie w Polsce każdy region ma inny charakterystyczny sposób ozdabiania jajek wielkanocnych: może to być tradycyjne malowanie, ale też popularne na północy kraju barwienie skorupek i wydrapywanie na nich różnych wzorów czy oklejanie kolorowymi papierowymi naklejkami znane w okolicach Krakowa i Łowicza lub włóczką na Mazowszu.

Wielkanocne jaja potrafią zachwycać kolorami i wzorami. | fot. Pixabay

Pisanki, kraszanki i inne. Jak powstają wielkanocne jaja?

Różnobarwne desenie i wzory kojarzą się nam z pisankami. Pierwotnie rysowano na nich gorącym roztopionym woskiem, po czym zanurzano je w barwnikach. Do rysowania używano np. szpilek, igieł, szydełek, drewienek.

Gotowanie jajek w barwnikach tworzy kraszanki. Niegdyś stosowano do tego wyłącznie barwniki ze składników naturalnych. Finalny efekt uzyskiwano przez wykorzystanie konkretnych roślin.

Naturalne barwniki do jajek na Wielkanoc

  • Brązowe jajka uzyskamy gotując je w łupinach cebuli
  • Żółtozłociste jajka to efekt gotowania jaj w kwiecie nagietka
  • Zielone jajka uzyskamy gotując je w pędach młodego żyta lub liściach barwinka
  • Różowe jajka powstają przez gotowanie ich w soku z buraka
  • Fioletowe jajka to efekt gotowania z dodatkiem płatków kwiatu ciemnej malwy
  • Niebieskie jajka otrzymamy, gdy ugotujemy je w kwiatach bławatka
  • Czarne jajka powstaną, gdy ugotujemy je z dodatkiem kory dębu lub łupiny orzecha włoskiego

Oprócz pisanek i drapanek można na Wielkanoc stworzyć również drapanki (ostrym narzędziem rzeźbi się w kraszance), oklejanki (można użyć tu naturalnych produktów takich jak sitowie, tkaniny, płatki bzu) lub nalepianki (np. z wykorzystaniem wycinanek z papieru).

Odpowiednie barwy jaj możemy uzyskać gotując je z odpowiednimi roślinami. | fot. Pixabay

Kolory jajek na Wielkanoc - jak je uzyskać?

Proces barwienia jajek jesy prosty, wystarczy oprócz nich posiadać odpowiednią liczbę garnków i konkretne barwniki. Sól dodana podczas gotowania zapobiegnie pękaniu jajek, a sama intensywność kolorów zależy często, oprócz długości gotowania, od barwy samych skorupek.

Popularne obecnie barwniki do jajek na Wielkanoc to:

  • cebula - otrzymamy kolor brązowy
  • kurkuma lub curry - kolor żółty
  • buraki - kolor różowy
  • kapusta czerwona - kolor niebieski
  • szpinak/natka pietruszki - kolor zielony

Czego można użyć zamiast octu do malowania jajek?

Ocet jest dodawany do wody podczas barwienia jajek w celu utrwalenia koloru i poprawy jego intensywności, poprzez zmianę pH z zasadowego na kwasowe. Zamiast octu można jednak użyć np. kwasku cytrynowego lub soku z cytryny.

Dzięki dodatkowi octu kolor wielkanocnych jaj będzie intensywniejszy. | fot. Pixabay

Jak farbować jajka w herbacie?

Jedną z popularnych metod farbowania jajek jest gotowanie ich w herbacianym suszu. Dzięki odpowiednim mieszankom można uzyskać kilka kolorów, w tym: jasnożółty (herbata z czystka i rumianku), szary (malinowa), fioletowy (z hibiskusem), zielony (zielona z miętą) i brązowy (czarna, rooibos).

Intensywność koloru uzyskujemy pozostawiając jajka w wywarze (przecedzonym przez sitko) na kilka godzin (powinno się użyć proporcji - 3 łyżki stołowe herbaty na 0,5 l wody, aby uzyskać odpowiedni wywar).

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl