Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

W drobiarstwie największy kryzys od 1989. Będzie fala upadłości? (wideo)

Dynamicznie rosnąca przez lata produkcja i eksport drobiu stały się wyzwaniem w dobie zamknięcia gastronomii i ograniczeń w transporcie w całej Europie. Eksperci wskazują, że tak źle w branży nie było od 1989 roku, a tegoroczny kryzys spowoduje falę upadłości mniejszych i średnich zakładów.

W drobiarstwie największy kryzys od 1989. Będzie fala upadłości? (wideo)
mięso na wtorek
Do wybuchu pandemii Polska eksportowała niemal połowę krajowej produkcji drobiu, fot. shutterstock

Autor: Adam Tubilewicz/Portalspozywczy.pl
Data: 06-04-2020, 18:04

Dynamicznie rosnące wskaźniki eksportu doprowadziły do sytuacji, w której prawie połowa polskiego drobiu musi znaleźć nabywców za granicą. Tymczasem zamknięcie restauracji, hoteli oraz stołówek na zachodzie Europy spowodowało, że polski eksport mięsa drobiowego z dnia na dzień praktycznie zamarł.

Jak mówi Mariusz Szymyślik, dyrektor ds. strategii Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz w polskim drobiarstwie mamy kryzys, jakiego nie było od 1989 roku.

- Wydaje się, że czeka nas fala upadłości, szczególnie mniejszych firm drobiarskich, a wiele przedsiębiorstw będzie musiało wycofać się z rynku. Kłopot polega na sukcesie, który polska produkcja odniosła w Europie. Fakt, że połowa krajowej produkcji mięsa drobiowego wyjeżdża na eksport sprawia, że w kraju zostanie 100-115 tys ton miesięcznie, tj. mięso o wartości pół miliarda złotych - ocenia.

Dariusz Goszczyński, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej przyznaje, że zamknięcie kanału foodservice w całej Europie w ogromnym stopniu wpłynęło na ograniczenie eksportu polskiego mięsa drobiowego.

- Nie jest dla nikogo tajemnicą, że 30-40% mięsa drobiowego z Polski eksportowane było do UE na potrzeby branży HoReCa. Pamiętajmy, że dodatkowo obecna cały czas grypa ptaków zamknęła nam szereg pozaeuropejskich rynków, co jeszcze bardziej ogranicza nasze możliwości eksportowe. Tym samym sytuacja eksporterów mięsa drobiowego bez wątpienia jest bardzo trudna. Mięso, które nie może zostać w danym momencie sprzedane trafia do mroźni w zakładach. Oczywiście ich możliwości są ograniczone i magazyny szybko się zapełniają, co bardzo mocno uderza nie tylko w zakłady przetwórcze, ale również w hodowców. Jako branża zwracamy na to bardzo mocno uwagę i apelujemy do decydentów o podjęcie odpowiednich działań - mówi.

Sytuacja w eksporcie jest bardzo dynamiczna - ocenia Piotr Kulikowski, prezes Indykpolu i Krajowej Rady Drobiarstwa.

- Z jednej strony są jeszcze realizowane kontrakty zawierane przed pandemią i ich parametry są pozytywne, ale praktycznie się one kończą. Z drugiej strony cześć klientów zagranicznych próbuje się wycofać z realizacji zobowiązań argumentując załamaniem się ich rynków. Z trzeciej strony zamówienia na kolejne tygodnie praktycznie zamarły. Rynek krajowy w związku z nadwyżka podaży zareagował spadkiem cen - przyznaje.

więcej informacji:

Mięso na Wtorek RSS ALERT    /    drób RSS ALERT    /    drób 2020 RSS ALERT    /    drobiarstwo RSS ALERT    /    Krajowa Rada Drobiarstwa RSS ALERT    /    Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz RSS ALERT

KOMENTARZE (9)

  • Arek 2020-04-07 21:23:50
    Autor artykułu na poprawkę z matematyki do podstawówki. Pierwsze dwa zdania !! ?? !
  • Halina 2020-04-08 10:30:42
    Wczoraj w sklepie ćwiartki z kurczaka kosztowały 6 zł 15gr, skoro jest taki lament, że nie można wysyłać ich na zachód to dlaczego są takie drogie. Gdyby je sprzedawać dużo taniej, to wiele ludzi by kupiło, zwłaszcza, że ceny innych gatunków mięsa są wysokie.
  • Koro 2020-04-08 11:26:28
    Man taką.propozycję dać wszystkim wszystko
  • Mam pomysła 2020-04-08 13:09:24
    Robić pasztety, puszkowac kurczaka i robić konserwy, ten towar schodzi na całym świecie i może leżeć dłużej niż świeże mięso.
  • Jacek 2020-04-08 15:06:19
    Trzeba jeszcze podnieść ceny tak jak w przypadku udek wędzonych kosztowały 6,50 a teraz 9,50 w lidlu

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.231.21.83
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!