Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

W październiku trzoda wyraźnie potaniała

W ostatnich tygodniach ceny trzody chlewnej silnie spadały. Mimo to, w ostatnim tygodniu października wciąż były o 13% wyższe niż przed rokiem – mówi Michał Koleśnikow, Dyrektor Departamentu Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych, BGŻ BNP Paribas.

W październiku trzoda wyraźnie potaniała
Michał Koleśnikow, dyrektor Departamentu Analiz Ekonomicznych i Sektorowych BGŻ BNP Paribas

Autor: Bank BGŻ BNP Paribas
Data: 08-11-2016, 13:28

Jak wynika z analizy danych MRiRW w ciągu pięciu tygodni, od przedostatniego tygodnia września do ostatniego tygodnia października, cena żywca wieprzowego obniżyła się o 11% (0,61 zł/kg). W przedostatnim tygodniu września (19-25.09) ceny osiągnęły najwyższy w tym roku poziom 5,50 zł/kg żywca. Był to jednocześnie najwyższy poziom ceny od 26 miesięcy. Od tego czasu trzoda wyraźnie taniała, przy czym najszybsze spadki cen notowano w trzech pierwszych tygodniach października, kiedy kilograma żywca taniał przeciętnie o 16 gr na tydzień. W ostatnim tygodniu października (23-30.10) spadek ceny był nieco wolniejszy i wyniósł 7 gr. Osiągnięty przeciętny poziom ceny w tym tygodniu to 4,88 zł/kg.

- Spadki cen trzody chlewnej w październiku nie są niczym zaskakującym. W ostatnich trzynastu latach, dla których dysponujemy danymi, aż w dwunastu w porównywalnym okresie następowały spadki cen trzody chlewnej. Przeciętnie wynosiły one 41 gr/kg, czyli mniej niż w roku bieżącym. W czterech latach spadki przekroczyły 50 gr/kg, ale tylko w jedynym były większe niż w roku obecnym. Można więc stwierdzić, że notowane w ostatnich pięciu tygodniach spadki cen były naprawdę duże. Częściowo wynikało to z wysokiego poziomu cen osiągniętego w przedostatnim tygodniu września, niemniej jednak nadal obserwowany spadek należy uznać za silny – uważa Michał Koleśnikow.

Warto jednak zauważyć, że pomimo notowanych w ostatnich tygodniach silnych spadków, w porównaniu z początkiem 2016 r. i całym 2015 r. obecna cena trzody wciąż jest dosyć wysoka. Jest ona o 13% wyższa niż w tym samym tygodniu przed rokiem i o 14% wyższa od przeciętnej ceny w 2015 r. Wysoki poziom eksportu wieprzowiny z UE (szczególnie do Chin i innych krajów azjatyckich) oraz spadające pogłowie, a w niektórych krajach już także produkcja wieprzowiny, powodują, że ceny żywca i mięsa w UE w bieżącym roku są wyraźnie wyższe niż w 2015 r.

- Co również istotne, nieco tańsze niż przed rokiem są zboża paszowe, stąd opłacalność produkcji trzody chlewnej jest dziś nadal wyraźnie wyższa, niż przed rokiem, kiedy była wyjątkowo niska. W ostatnim tygodniu października br. przeciętnie za kilogram żywca wieprzowego można było kupić 7,56 kg pszenicy paszowej. Przed rokiem było to tylko 6,32 kg, a przeciętnie w latach 2014-15 tylko 6,52 kg – zauważa ekspert.

Eksperci prognozują, że popyt na importowaną wieprzowinę w Chinach pozostanie wysoki jeszcze przez dużą część 2017 r. Stąd można oczekiwać, że jeśli nie wydarzy się nic nadzwyczajnego, ceny unijnej wieprzowiny, mimo sezonowych spadków, powinny pozostać na poziomach wyższych niż rok wcześniej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

ceny trzody chlewnej RSS ALERT    /    trzoda chlewna RSS ALERT    /    Michał Koleśnikow RSS ALERT    /    BGŻ BNP Paribas RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.239.109.55
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!